Laatste nieuws

Op bezoek bij Brouwerij Markebier in Eefde

Brouwerij Markebier oogt een beetje kneuterig, maar ook profes­sioneel en ambachtelijk. Gorssel.nl ging vrijdag 3 februari 2022 op bezoek bij de hobby­brouwerij in het poort­gebouw van de voormalige Detmers­kazerne in Eefde. Vijf vrijwilligers waren druk in de weer om het brouwsel van de dag te maken.

Markebier3 2 23 20 kleinKoos Kemperman en zijn collega hobbybrouwers In 2016 deed de Dorpsraad Eefde een oproep om met lokale initiatieven te komen. Koos Kemperman liep al langer met het idee van een brouwerij rond en verzamelde een aantal mensen om zich heen. Dit leidde ertoe dat in 2017 door Brouwerij Markebier het eerste biertje werd gemaakt. “Een brouwerij zonder winst­oogmerk, puur een hobby. Het moet ook niet meer worden, anders gaat het op werken lijken”. En de speciale touch is: “Wat wij lekker vinden”. Hoewel de kennis van brouwen afkomstig is van het internet en uit boeken, kan er nu gesproken worden van ambachtelijk gebrouwen bier.

Biercertificaten
Markebier3 2 23 17 kleinMet hulp van lokale bedrijven en particulieren werd voldoende start­kapitaal verzameld om de eerste speciaal­biertjes te maken. De brouwerij geeft bier­certificaten uit en betaalt de certificaat­houders rente in de vorm van bier. Via via werden er ketels op de kop getikt, de ene ondernemer bedacht de etiketten, de ander bood aan om te printen. En zo staat er uiteindelijk na vijf jaar een professionele brouwerij, waar in totaal vijftien hobby­brouwers verdeeld over de dinsdag en de vrijdag de lekkerste speciaal­biertjes maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ouderwetse en plaatselijk bekende bestand­delen, zoals water, mout, hop, gagel en jeneverbes.

Lokaal
Markebier3 2 23 10 kleinHet eindresultaat wordt kritisch gekeurdIeder biertje heeft een naam gekregen die verwijst naar de vijf Eefdese marken, zoals Aevede Tripel, Risselt Saizon, Wulfare Stout, Eschede Bock en Wolfeler Witbier. Met het oog op de viering van de bevrijding van Zutphen in 1572 wordt momen­teel gewerkt aan het speciale Geuzen­biertje.
Het bierafval wordt verzameld en is prima geschikt als veevoer. Bier­kistjes worden getimmerd bij het Werkatelier door mensen die moeilijk een reguliere baan kunnen krijgen. Afnemers van het bier zijn vooral particulieren en lokale winkels in Eefde, Zutphen Gorssel en Harfsen. Ook slijterij en wijnhuis De Wingerd in Gorssel heeft af en toe Markebier op voorraad.

Bezoek
Er kunnen bierproeverijen worden georganiseerd voor groepen van 10 tot 25 mensen. Maar iedereen is welkom om binnen te lopen op dinsdag en vrijdag.
 


Redactie Gorssel.nl
3 februari 2023


Aanvulling 18 februari 2023: 
Kort na verschijnen van bovenstaand artikel heeft Markebier een nieuw zwart biertje gepresenteerd: Swarte Havick. De naam verwijst naar Herman ter Havick, eind 15e eeuw eigenaar van landgoed ’t Haveke in Eefde. Het bier werd onlangs aangeboden aan de huidige eigenaresse van het landgoed, Nepeta von Wedel.

 

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends