Laatste nieuws

'Op Koers' bereidt zich voor op Shantykorenfestival

Ambitie en gezelligheid gaan hand in hand bij het Gorssels Shantykoor ‘Op Koers’: dat merk je al direct als je een repetitie bijwoont. Ongeveer vijftig man, de dirigent, twee gitaristen, waarvan een met mondharmonica en de ‘enige vrouw’ met trekzak oefenen serieus en vol enthousiasme. Tussen de nummers door worden grappen gemaakt, er wordt gelachen. Maar zingen, daar gaat het om, dus: serieus met ‘Sailing home’ aan de slag. De heren zijn erg enthousiast over dit door de dirigent zelf bewerkte nummer. En zo volgen er nog meer liederen, met solozang of meerstemmig.

   
   OpKoersRepAvondHissink325px

    Repetitie van Shantykoor 'Op Koers'
    Foto: Ronald Hissink / De Stentor

'Op Koers' zoekt nieuwe koorleden
Er straalt een enorme warmte van dit mannenkoor af, dat als een van de weinige shantykoren drie- of  vierstemmig zingt. Dat is de ambitie: anders zijn dan andere koren, de lat hoog leggen en het repertoire steeds vernieuwen; variatie in zangstijlen, maar ook met modernere muziek zoals ‘Terug naar de kust’.
Het koor kan nog wel wat nieuwe leden gebruiken, er zijn momenteel circa 65 leden. Dat lijkt veel, maar als je weet dat dit koor circa veertig keer per jaar optreedt voor o.a. zorginstellingen, festivals, op straat, bij openingen, in de horeca etc., dan is het te begrijpen dat niet iedereen er altijd bij kan zijn. Vandaar dat er nog circa tien nieuwe leden gezocht worden, met name eerste tenoren. Op de vraag waaraan een nieuw lid moet voldoen, komen diverse punten naar voren: o.a. stemvast, vitaal en mobiel zijn, maar ook de bereidheid hebben actief te zijn binnen de vereniging.

Shantyfestival in ‘t Trefpunt
Op Koers’ organiseert op 9 maart a.s. een festival waar vier andere shantykoren voor zijn uitgenodigd. Vorig jaar was de primeur en dat was zo’n succes, dat besloten is het festival jaarlijks te houden. Dat vraagt veel voorbereiding en een grote inzet van de koorleden. De sportzaal van ‘t Trefpunt wordt voor 600 gasten op- en omgebouwd, het eigen schip (als decor) moet geplaatst worden, geluid en licht, EHBO, catering (hiervoor worden de dames ingeschakeld), parkeren etc.
Dit grote evenement wordt geopend  door burgemeester Spekreijse en afgesloten door Henny van der Most. Er worden tussen de 500 en 600 gasten verwacht. Dit zijn door de diverse koren meegebrachte gasten: hele families en ouderen uit de verre omgeving. Door het modernere repertoire daalt overigens de gemiddelde leeftijd van de bezoekers. De organisatie is enthousiast van plan om een traditie van het evenement te maken.
Zo’n festival brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Door sponsoring en entreegelden wordt een en ander zoveel mogelijk kostendekkend gehouden. Dat valt niet altijd mee. Nieuwe sponsoren mogen zich melden!

   
   OpKoers325px 

Wisselbeker
Tijdens het festival op 9 maart kunnen de bezoekende koren een wisselbeker winnen, die wordt verdedigd door de winnaar van vorig jaar: ‘Die Regghe Zangers’ uit Nijverdal. Hierdoor ontstaat er een behoorlijke competitie, want de koren gaan met elkaar de uitdaging aan. Er wordt bovendien steeds meer gewerkt aan entertainment, wat het niveau ten goede komt.
'Op Koers’ kan niet meedingen naar de beker, omdat het koor de organiserende partij is. Wel heerst er een gezonde spanning, omdat er ook weer nieuwe nummers gezongen zullen worden en de lat hoog ligt. Het repertoire voor het festival is zeer gevarieerd, met aan het einde van de dag het grote sluitstuk:  de ‘samenzang’ van alle koren, meer dan 250 man!

Wij kunnen ons voorstellen dat het een wervelend evenement gaat worden.

www.opkoers.org


Gorssel.nl
8 februari 2013

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends