Laatste nieuws

Open Monumentendag 2012

Monumentengids en erfgoedprijs
Op deze Monumentendag presenteert de gemeente tijdens een bijeenkomst in de Nederlands Hervormde kerk in Gorssel de Monumentengids Lochem. De Monumentengids verschijnt in de reeds Monumenten in Gelderland en is geschreven door architectuur- en bouwhistoricus Ceesjan Frank, inwoner van Lochem. In de gids worden ruim honderd van de belangrijkste monumenten in de gemeente gepresenteerd en ingeleid door thematische verhalen over het ontstaan van de nederzettingen, de boerderij- en de villabouw.
Tijdens de bijeenkomst wordt ook de jaarlijkse erfgoedprijs uitgereikt: dit jaar aan De Elf Marken voor het Tramstation in Gorssel.

Programma Open Monumentendag 2012

Tramstation, Gorssel
Het tramstation is gebouwd in 1926 en herinnert nog aan het stoomtramverleden van deze regio. Door de toenemende concurrentie van de autobusdiensten werden in de jaren dertig vele tramlijnen opgeheven. De lijn tussen Zutphen en Deventer bestond nog tot 1944. Na restauratie en uitbreiding heeft de historische vereniging De elf Marken haar onderkomen in het voormalige ‘Tramstation Gorssel’.
Ter gelegenheid van de presentatie van de Monumentengids is er een expositie te zien van foto’s die gemaakt zijn voor deze gids. De foto’s zijn gemaakt door Gea Laar van de gemeente Lochem.
Het Tramstation is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Adres: Van der Capellenlaan 4, Gorssel.

Oude begraafplaats Lochem
De oude begraafplaats in Lochem, waar vanaf 1829 tot 1978 mensen begraven zijn, is een groene oase aan de drukke Zutphenseweg. Nu zijn er alleen nog op maandagmiddag vrijwilligers aan het werk om de begraafplaats te onderhouden. Naast de graven met bekende Lochemse namen, graven met een bijzondere geschiedenis en familiegraven is hier ook het graf met monument te vinden van Winand Carel Hugo Staring (1808-1877), de derde zoon van de bekende dichter Mr. A.C.W. Staring. De Lochemer Arjen Dieperink zal twee maal een korte rondleiding met uitleg geven, om 12.00 uur en om 13.30 uur. Adres:  Zutphenseweg bij 13, Lochem.

Bleekhuisje of ‘De Bleike’, Kruidentuin, Lochem
De naam ‘De Bleike’ komt voort uit het vroegere gebruik van de gronden buiten de grachten. Een smalle strook grond aan de buitenzijde van de Lochemse stadsgracht wordt vanouds ‘bleek’ genoemd. De betekenis hiervan is dat de stadsbewoners hier vroeger hun gewassen goed te bleken legden. Het bleekhuisje staat dan ook op een oude bleek en heeft hier zijn naam Bleike aan te danken. Rond het huisje is door een groep enthousiaste vrijwilligers een kruidentuin aangelegd. Het is een educatieve tuin met een grote verscheidenheid aan kruiden en planten. Het bleekhuisje is natuurlijk geopend om van binnen ook te kunnen worden bezichtigd. Een kopje koffie of (kruiden)thee staat klaar en de vrijwilligers vertellen graag over het Groen van Toen. Adres: Westerwal 6, Lochem

Lezing: Het landgoed De Cloese, cultuurlandschap van betekenis (1570 tot heden)
Drs. Wilma Nijenhuis-ten Arveverzorgt tweemaal een presentatie van een half uur over de ontwikkelingsgeschiedenis van de tuinen, het park en het landschap van het landgoed De Cloese in Lochem. Zij doet dit met behulp van historische kaarten en andere afbeeldingen. Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht over de architectuur van het kasteel en de bewoningsgeschiedenis van de opeenvolgende eigenaren. Wilma Nijenhuis is kunsthistorica en gespecialiseerd in de historie van tuinen, parken en landschappen.
Locatie en tijdstip: de lezingen zijn om 11.30 uur en om 14.00 uur. Adres: ‘De Veldmaat’, Koedijk 56, Lochem. De Veldmaat is ook open voor iedereen die foto’s, kaarten en boeken wil zien van het oude Lochem, het mooie Laren en het rustieke Barchem.

Remonstrantse kerk, Lochem
De kerk, gebouwd in 1879, is eigendom van de Remonstrantse gemeente Lochem-Zutphen. In 1905 brandde de kerk af en werd binnen een jaar weer opgebouwd. Het enige oorspronkelijke stuk is de ruimte aan de achterzijde van de kerk (Arminiuskamer). In 1928 vond een grote restauratie plaats en in de jaren zestig volgde eeningrijpende verbouwing/uitbreiding. Hierbij werden de keuken en toiletruimte  aangebouwd en kwam er een predikantenkamer en koffieruimte.
In de Remonstrantse kerk in Lochem hangt tijdens de open Monumentendag werk van vier zondagsschilders uit een familie. Het zijn Frits, Carien en Margot Pluimers en Lidy Pluimers-Klein Holkenborg. De meeste werken zijn figuratief.
Tijdens Monumentendag zijn leden van de remonstrantse gemeente aanwezig om een toelichting te geven en is er informatie op papier over de kerk, de tijdelijke expositie en het gemeentewerk beschikbaar.
De Remonstrantse kerk (Emmastraat 10 Lochem) is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Huis Verwolde, Laren
Het tegenwoordige huis Verwolde dateert uit 1776 en werd in opdracht van Frederik Willem van der Borch gebouwd door P.W. Schonck, architect van stadhouder Willem V, in de toen heersende smaak. Verwolde is het eerste Gelderse huis in neoclassicistische stijl. Verwolde had toen al een eeuwenlange roerige geschiedenis achter de rug. De eerste vermelding stamt uit midden van de veertiende eeuw als bezit van het geslacht Van Keppel. Eind negentiende eeuw volgde de eerste grote verbouwing, waardoor het huis een meer negentiende-eeuws karakter kreeg. In 1926 en 1927 werd er opnieuw op grote schaal verbouwd en gerestaureerd door de architecten M.A. en J. van Nieukerken: er kwamen een geheel nieuwe toren, een nieuw dak en aan de tuinkant een terras, zodat huis en tuin nu met elkaar in verbinding werden gebracht. Verwolde is tegenwoordig in bezit van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.
Tijdens Monumentendag kunt u om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur gratis deelnemen aan een rondleiding door huis Verwolde. Adres: Jonker Emilelaan 4, Laren.

Zondag 9 september: Huis De Voorst, Eefde
Het huis De Voorst is rond 1695 gebouwd door Arnold Joost van Keppel. Van Keppel wist de bekendste ontwerpers van zijn tijd in te schakelen: de stadhouderlijke architect Jacob Roman, die ook Het Loo bouwde, en de ontwerper Daniel Marot, die werd ingeschakeld voor het interieur en de tuinen. In 1846 trad verval in. Herstel volgde toen de familie Völcker van Soelen eigenaar werd. In 1875 en 1909 werd het hoofdgebouw gerestaureerd en de vleugels en colonnades weer opgebouwd door de architecten J.J. en M.A. van Nieukerken. In 1943 gingen het hoofdhuis met de restanten van het bijzonder rijke en onvervangbare interieur door brand definitief verloren. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde M.A. van Nieukerken plannen voor herstel. In 1957 werd Geldersche Kasteelen eigenaar van het huis.
Park en tuinen werden aangelegd formele stijl. Vanaf omstreeks 1800 werd de inmiddels ouderwetse aanleg aangepast aan de smaak van de tijd, de landschapsstijl. In 1908 werden de tuinvakken achter de bouwhuizen in formele stijl opnieuw aangelegd door Leonard A. Springer.
Huis De Voorst is op de dag na Monumentendag van 12.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. Het hoofdgebouw, koetshuis, de oude jachtkamer en de tuinen zijn eveneens gratis toegankelijk.
Activiteiten: rondleidingen, terras, workshop presentatie bruidstaarten en chocolade, springkussen, buiten spelletjes voor kinderen en een kinderspeurtocht. Verder zijn er excursies met de boswachter om 13.00 en 14.30 uur. Adres: Huis De Voorst, Binnenweg 10, Eefde.

Architectuurwandeling
In 2007 stond Monumentendag in het teken van de architectuur in de eerste helft van de twintigste eeuw. In Gorssel is destijds in verband met dit thema een wandelroute van ongeveer vijf km uitgezet langs verschillende gebouwen en huizen die in deze periode zijn gebouwd. De opzet van de route is een kennismaking met de bouwhistorie van Gorssel. De wandelroute en de woningen zijn beschreven in een pdf-document dat u kunt downloaden en printen.

Gorssel.nl 
29 augustus 2012

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends