Laatste nieuws

Open Monumentendag: Boeren, burgers en buitenlui

Op zaterdag 9 september 2017 is het Open Monumentendag, met als thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Een fietstocht voert langs exposities in Deventer, Wilp en (via het pontje over de IJssel), naar het Tramstation in Gorssel. In Gorssel is die dag het Tramstation, zetel van de Historische Vereniging De Elf Marken, geopend.

    Fietstocht

    Kribbe Wilp

    Museumboerderij De Kribbe, Wilp

    Tramstation

    Tramstation, Gorssel

Fietsenfabriek Burgers
Het Gorsselse Tramstation is een van de startpunten van een fietstocht langs drie locaties waar tentoonstellingen zijn ingericht die inhaken op het landelijk thema van Open Monumentendag.
Het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) met beide handen aangegrepen om een expositie te wijden aan de legendarische fietsenfabriek Burgers. Bij het gebouw van SIED aan het Pothoofd in Deventer zijn tweewielers te bewonderen, maar ook reclamemateriaal en veel foto's die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg in Deventer. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer.

Boeren en buitenlui
Omdat het rijwiel de actieradius van de burger vergroot, is een samenwerking tot stand gekomen met de ‘boeren’ van de Wilpse Klei en met de ‘buitenlui’ uit Gorssel. Stap op de fiets (motto “Naar Buiten, Lui!’) en volg de route naar Wilp, waar in Museumcafé De Kribbe een groot aantal agrarische werktuigen te bewonderen is, waaronder een tractor van Deventer fabricaat. Met de veerpont komt u in Gorssel waar in het gerestaureerde Tramstation een foto-expositie te zien is met het buitenleven als onderwerp. Bij het Tramstation kan ook een replica van de ZEGO-bus uit 1923 bekeken worden. Deze bus is door Wim Brock uit Zutphen met originele onderdelen nagebouwd.
De fietstocht, die de drie onderwerpen verbindt, is natuurlijk ook in omgekeerde richting te rijden. De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink in Deventer.

Informatie
De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag en op zondag van 10.00-17.00 uur geopend.
Het Tramstation is alleen zaterdag geopend van 10-17 uur. In het Tramstation is bovendien nog tot medio september de expositie met foto’s en schilderijen te zien van de zussen Willie Hekkelman-Berndsen en Dorie Kloppers-Berndsen.

Locaties
De Kribbe: Weerdseweg 6a, 7384 CJ Wilp: www.dekribbe.nl
SIED: Pothoofd 121, 7411 BK Deventer: www.sied.nl
Het Tramstation (De Elf Marken): Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel: www.deelfmarken.nl

N.B.: Vanwege het Gorsselse Evenement IJsseljazz is het Tramstation in Gorssel op zondag 10 september alleen per fiets bereikbaar.


Gorssel, 2 september 2017

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends