Laatste nieuws

Openluchttheater Gorssel aangemerkt als Culturele ANBI

De Stichting Openluchttheater Gorssel is door de belastingdienst aangemerkt als een zogeheten Culturele ANBI (Algemeen nut beogende instelling). De organisatie is erg blij met deze erkenning omdat het particulieren en bedrijven de mogelijkheid geeft fiscaal extra voordelig giften en schenkingen te doen aan de stichting. 

Vrijwilligersorganisatie
OLT Kindermiddag18-5-14_33Kindervoorstelling van Toneelgroep TOP Lochem in het Openluchttheater op 18 mei 2014De Stichting Openluchttheater Gorssel is de beheerder van het Gorsselse Openluchttheater op de hoek van de Molenweg en de Esdoornlaan. Bestuursleden en vrijwilligers verzorgen pro deo de programmering van het theater, organiseren de voorstellingen en onderhouden het theater en het park. In het Openluchttheater Gorssel worden jaarlijks ongeveer zes voorstellingen gehouden. Lokale en regionaal bekende koren, orkesten, muziekverenigingen, artiesten, bands, dansgroepen en toneelgezelschappen treden er op in een sfeervolle omgeving. Voor jong en oud. 
De stichting ontvangt geen subsidie en is voor haar inkomsten afhankelijk van sponsoren en particuliere giften.

Culturele ANBI
AnbiGoedgekeurdTransInstellingen die voor tenminste 90% actief zijn op cultureel gebied kunnen de status van Culturele ANBI krijgen. De Stichting Openluchttheater Gorssel voldoet aan deze voorwaarde en heeft onlangs  de formele erkenning van de Belastingdienst ontvangen. De toekenning geldt vanaf 1 januari 2014.

Giften voor 125% of 150% aftrekbaar
Particulieren en bedrijven mogen giften aan een ANBI binnen de daarvoor geldende regels aftrekken voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Voor een Culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Vriend van het Openluchttheater Gorssel
Particulieren kunnen ook ‘Vriend van het Openluchttheater Gorssel’ worden. Dat geeft over en weer betrokkenheid, via een nieuwsbrief die een paar maal per jaar verschijnt blijft u op de hoogte van ontwikkelingen bij het theater en de komende voorstellingen en Vrienden krijgen bonnen voor een drankje tijdens de voorstellingen. Het bedrag van de donatie als Vriend kunt u zelf bepalen en dat bedrag is dan dus voor 125% aftrekbaar.

Erfstelling of legaat voor het Openluchttheater
De Stichting Openluchttheater Gorssel mag giften, legaten en erfenissen vrij van belasting ontvangen en binnen haar (culturele) doelstelling besteden. U kunt ‘nalaten bij leven’ maar misschien is het ook een idee om te overwegen de stichting in uw testament een legaat toe te kennen. Natuurlijk is het ook mogelijk voorafgaand daaraan met het bestuur van de stichting te overleggen.

 

Gorssel, 20 juni 2014

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends