Laatste nieuws

Oranjevereniging herdenkt gevallenen WO II

Al sinds kort na de Tweede Wereldoorlog organiseert de Oranjevereniging Gorssel de ‘Stille Tocht’. Vanuit het centrum van het dorp wordt te voet en in stilte de afstand naar de begraafplaats afgelegd, waarna, na de twee minuten stilte, een programma van herdenking volgt en kransen en bloemen bij oorlogsgraven worden gelegd. Net als het afgelopen jaar kon er op 4 mei 2021 vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn. 

Bloemen en fakkels
OV4mei21 kleinBoven en onder: oorlogsmonument begraafplaats GorsselNadat de vlag werd gehesen en halfstok gehangen legde een klein comité van de Oranjevereniging namens de gemeente een rood-wit-blauwe krans en namens de vereniging een oranje bloemstuk bij het oorlogsmonument op de begraafplaats. 
Het oorlogsmonument op de begraafplaats bevat de graven van A. (Aron) Polak, Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F. (Lourens) van Velden, A.G. (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel en J. (Jacob) Meijer. Zij werden op 24 september 1944 door de bezetter gefusilleerd. Vervolgens werden de graven van de geallieerde soldaten en het Indiëmonument voorzien van fakkels en bloemen. De overige bloemstukken zijn gelegd bij de graven van Willem Voorbeijtel Cannenburg en Gerard Wouter van den Wall Bake, beiden gefusilleerd op 5 april 1945 bij de Oxerhof in Colmschate. 

Vrijheid
OV4mei21 1 kleinDe Oranjevereniging hoopt natuurlijk dat er volgend jaar weer gezamenlijk herdacht kan worden: “Want de vrijheid van meningsuiting, het kiezen van geloof en partner, kortom, zelf mogen beslissen hoe je je leven wilt leven, daar hebben zij met hun leven voor betaald. Wij zijn blij met onze vrijheid en het is goed om daar op 4 mei bij stil te staan en onze dankbaarheid te tonen”.


Gorssel, 7 mei 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends