Oud-Gorsselnaar Bas ten Have en zijn vriendin Marlot van der Wijk zijn onder de naam ‘De Opscheppers’ hun eerste eigen bedrijf begonnen. Ze bieden ‘vol creativiteit en lef’, private dining en luxe catering bij mensen thuis of op externe locaties. Naast meergangen diners bieden ze buffetten, gerechten, hapjes en wijnarrangementen aan. Het stel had al langer de wens voor zichzelf te beginnen. Nu hebben ze deze stap dan echt gezet. Hun bedrijf De Opschepper, gevestigd in Deventer, richt zich op luxe catering en private dining door heel Nederland. Ze dromen ervan hun huidige banen af te bouwen om zich volledig op hun bedrijf te richten.
De Opscheppers in de praktijk
“Wij kunnen bij mensen thuis komen voor private dining. Hiervoor maken we op maat gemaakte menu's met voornamelijk verse en seizoensgebonden producten. Buffetten kunnen ook bij mensen thuis worden geleverd of we kunnen dit verzorgen op externe locaties en ook voor bedrijfsfeesten,” zegt Bas ten Have. Hij benadrukt dat er in overleg heel veel mogelijk is. Voor een zesgangen menu op locatie draaien Bas en Marlot hun hand niet om. Met vistraiteur Rog in Deventer hebben zij de afspraak gemaakt dat ze daar zonodig een gedeelte van de keuken kunnen huren. Als dit niet nodig is werken ze vanuit huis.
Idee ontstaan in coronatijd
Tijdens de lockdownperiode woonden Bas en Marlot in een appartementencomplex in Amsterdam. Ze gingen toen wekelijks koken voor de buren in het gebouw. Dit werd een groot succes. De ene week waren er dertig bestellingen, een andere week wel 65. Overdag stonden Bas en Marlot samen in de keuken om alles voor te bereiden. 's Avonds maakte Bas de gerechten af en bracht Marlot deze rond bij hun buren. Ze kregen veel leuke reacties en hieruit kwamen nieuwe verzoeken naar voren. Zo werden bijvoorbeeld een Valentijnsontbijt en een paasbrunch op bestelling gemaakt. En kwamen van kennissen van buren aanvragen om ook bij hen thuis te koken. Zo ontstonden de meergangen menu’s, gekookt bij mensen thuis.
Terug naar de roots
Hoewel Bas en Marlot met veel plezier in Amsterdam woonden en werkten bleef hun geboortestreek trekken. Bas is geboren en getogen in Gorssel, voetbalde vele jaren bij VV Gorssel, zijn ouders (Ben en Thea ten Have) en vele vrienden en kennissen wonen er. Marlot komt uit Bathmen en voelt zich ook zeer verbonden met deze regio. Het stel koos ervoor om in het nabije Deventer te gaan wonen. Ze vonden ook dat het tijd werd om te doen wat ze echt leuk vinden en dat is koken en opscheppen voor gasten.
Horeca-achtergrond
Bas ten Have leerde na zijn koks- en ondernemersopleiding in Zwolle het koksvak in meerdere restaurants. Zo werkte hij in Amsterdam bij de restaurants Baut en Abbey. Momenteel is hij chef-kok bij The Lemon Tree in Deventer. Marlot van der Wijk studeerde hotel- en eventmanagement en werkte bij Park Zuid en Strand Zuid in Amsterdam. “Eigenlijk werk ik al sinds mijn 15e in de horeca via allerlei baantjes naast de opleidingen”.
Rolverdeling
Bas gaat zich vooral richten op het koken en voorbereiden van de gerechten en buffetten. Marlot helpt bij de laatste voorbereidingen in de keuken en het opzetten van buffetten. Als er bij de private dining gekozen wordt voor iemand die de gasten de hele avond bijschenkt en bedient neemt Marlot die rol ook op zich. En daarnaast zal ze zich bezig houden met de administratieve zaken, zodat Bas datgene doet wat hij het liefst doet en waar hij goed in is: lekker koken.
De Opscheppers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website
Gorssel, 14 mei 2023