Laatste nieuws

Oude wandelroute Arnhem Deventer herleeft

Boswachter Ellen Luijks heeft een uit 1915 daterende wandelroute van Arnhem, via Almen, Gorssel en Epse naar Deventer gereconstrueerd en beschreven in een wandelgids.

Wandelboswachter Ellen
Bondswandeling CoverKleinWandelboswachter Ellen Luijks (fragment van de cover van de wandelgids, klik op de foto voor volledige cover)Ellen is boswachter bij Natuur­monumenten en wandelen is haar grote liefhebberij. Ze publiceert daar veel over op haar website, Facebook en in wandel­gidsen. Ze herontdekt oude Bonds­wandelwegen van de A.N.W.B. (toen nog met puntjes), die tussen 1914 en 1930 de eerste lange afstands­wandelingen van Nederland waren. De route van Arnhem naar Deventer is alweer de vierde Bonds­wandelweg die herleeft in de wandel­gidsen van Ellen. In haar gids ‘Te voet met boswachter Ellen, Oude Bonds­wandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk’ wandel je over de Veluwe­zoom en door de Achterhoek. Ellen neemt de wandelaar mee op een voettocht uit 1915, 108 jaar terug in de tijd.

Bondswandeling A.N.W.B.
Benieuwd wat er nog van deze oude wandel­routes over was, begon Ellen een zoektocht. Zo kwam ze op het spoor van deze oude Bonds­wandelweg. Ellen vertelt: “Het is een afwisselende route. Nadat je het lommer­rijke Arnhem met haar vele parken hebt verlaten, dwaal je urenlang door Nationaal Park de Veluwe­zoom. Heide­velden, sporen van wilde zwijnen of oog in oog staan met een roedel edel­herten. Na de Veluwe­zoom laat de wandelaar de stuwwal achter zich en slingert de route door de IJssel­uiterwaarden naar de Achterhoek. Na Hanzestad Doesburg gaat de route via Vorden, Ruurlo, Barchem, Lochem, Almen, Gorssel en Epse naar Deventer. 

Kastelen en landgoederen
BondswandelingKasteelVorden kleinKasteel VordenDe route rijgt het ene na het andere landgoed in de Achter­hoek aan elkaar, zoals Keppel, Enghuizen, Hackfort, Vorden, Ruurlo, en Ampsen. Het typische Achter­hoekse coulisse­landschap met weidsheid, beuken­lanen, scholten­boerderijen en bosjes is een mooie afwisseling. “Ik ben zelf enorm fan van kleinschalige landschappen”, laat Ellen weten, “bosje hier, boerderijtje daar, een oude watermolen langs de beek, een kasteel in een mooi park. Die afwisseling is voor mij 100% genieten. Daarom ben ik ook zo blij dat ik deze wandelroute uit 1915 gereconstrueerd heb. Het was een lust voor de wandel­schoenen.”

Bondswandeling kleinDetail uit het originele gidsje van de ANWB uit 1915 met in rood de route over o.a. de Gorsselse Heide (die toen doorliep tot aan Gorssel) en langs De Buitenkamp in Epse.
Via de pop-up is ook een kaartje van de totale route te zien.
De wandelgids is leverbaar vanaf 1 april 2023, kost € 21,95 (incl verzend­kosten) en is te bestellen via de hierna vermelde website.

 

 

Gorssel, 16 maart 2023

aa

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends