Laatste nieuws

Paasboake verwerkt tot houtsnippers voor energie

Paasboake 1Het prachtige feest van het paasvuur dat jaarlijks op eerste paasdag wordt gehouden kon dit jaar helaas niet doorgaan. De gemeente Lochem gelaste alle paas­vuren op haar grond­gebied af. Vanwege de droogte was het risico op natuurbrand te groot.
Paasboake 2Foto's boven en filmpje: Gerrit BoschlooIn de afgelopen jaren is het vaker voor gekomen dat het paasvuur niet ontstoken mocht worden, maar toen werd een tweede datum vastgesteld en meestal kon het feest dan alsnog doorgaan. Dit jaar heeft de gemeente echter een herkansing uitgesloten en gesteld dat de paasvuur­bulten binnen een week en voor eigen rekening opgeruimd moesten worden.
Paasboake snippers 26 4 19De organisatie van het paasvuur in Gorssel betreurt het eenzijdige optreden van de gemeente. “Er was geen overleg, het werd ons simpelweg medegedeeld. Nu kan geconstateerd worden dat een tweede datum een prima oplossing zou zijn geweest. Na de regen van de afgelopen dagen zijn de officiële waarschuwingen voor verhoogd risico op natuurbrand weer ingetrokken.”

De grote berg snoeihout aan de Dommerholts­weg is met veel hulp van Loonbedrijf en Grondverzet­bedrijf Boschloo & Zn versnipperd. Dat is een klus geweest van een dag voor een grote versnipperaar met een kraaninvoer.
De houtsnippers zullen worden geleverd aan ForFarmers. De vestiging van dit bedrijf in Lochem heeft onlangs een bio­massa­centrale in gebruik genomen waar­mee nagenoeg de gehele energie­behoefte voor stoom­productie van de fabriek wordt opgewekt. De grond­stoffen voor die centrale komen uit de regio en zijn afkomstig van het onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen. Op die wijze wordt de productie van veevoer verduurzaamd.
Het is nog niet bekend wanneer de houtsnippers geleverd zullen worden.

 

Gorssel, 27 april 2019

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends