Laatste nieuws

‘Pleintje Open’: 25e editie op 1 juni 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 wordt op het Acaciaplein in het dorp voor de 25e keer ‘Pleintje Open’ gehouden. Gorssel.nl wilde meer weten over de historie van het evenement sprak met mede­organisator Egbert Stormink. “Het zou eigenlijk de 27e editie moeten zijn, maar corona stak een spaak in het wiel.”

Het begin
Pleintje2005 kleinPleintje Open 2005: v.l.n.r. boven Willem Mogezomp, Henk Dalhuisen, Simon Cohen; onder Harrie Bruggeman, Gait Stegeman, Egbert StorminkEgbert vertelt vol vuur over de voorbije jaren en over de 25e editie. Egbert: “Het begon allemaal 27 jaar geleden. Grote animator was Appie Cohen. Appie verhuisde samen met zijn vrouw Hermien van de Veldhof­straat naar het Acacia­plein in Gorssel en was meteen enthousiast over de locatie. ‘Wat een mooie plek om een feest te organiseren, daar moet wat gebeuren’. En zo ging het ook. Appie werd voorzitter van ‘Pleintje Open’ en wist diverse mensen enthousiast te maken”. 
Gait Stegeman, Harrie Bruggeman, Henk Dalhuisen en Egbert zelf: dat zijn een paar namen van het toenmalige bestuur. 

‘Low budget’
Pleintje jaar kleinPleintje Open onbekend jaar: boven v.l.n.r. Egbert Stormink, Piet Nikkels, Gerard Hissink, Henk Dalhuisen, Simon Cohen, Willem Mogezomp. Onder v.l.n.r. Kees van Huizen, Rita Bruggeman, Hermien Cohen, Gait Stegeman, Harrie BruggemanEgbert vervolgt: “Alles was ‘low budget’. Er werd een op­legger van de firma Van Opijnen geplaatst om als podium te dienen en de Gorsselse band ‘De Spontano’s’ bood belangeloos zijn mede­werking aan. En wat te denken van de ‘Berger Musikanten’; zij kwamen vanuit Venlo bijna voor niets naar Gorssel om op te treden. Behalve De Spontano’s en de Berger Musikanten hebben ook Weima & Van der Werf, Kunst met Peren, Kiek Doar Es, Theo The King en nog veel meer bands op het Acacia­plein op de bühne gestaan. Hans en Dies Wichers verzorgden de eerste jaren de catering. Zij zetten een mooie tent neer, drankjes genoeg dus. In 2005 werd de catering over­genomen door Willem en Cindy Mogezomp van Eetcafé De Hoek”.

Van drie dagen naar een eendaags feest
Pleintje2017 kleinPleintje Open 2017. Heren met geruit hemd en Tiroler dames Berger Musikanten. Boven v.l.n.r. Willem Mogezomp, Gerard Hissink. Onder v.l.n.r. Carlos Mendes Rocha, Egbert Stormink, Harrie van de Vlekkert, Harrie Bruggeman, Simon Cohen, Bart Wichers, Rita Bruggeman“Er werd”, zegt Egbert, “aanvankelijk meteen groot gedacht en het evenement werd een driedaags feest. Dat was iets te optimistisch. Vandaag de dag is het weer terug­gebracht naar een eendaags feest. Helaas overleed Appie Cohen na een voorzitter­schap van twee jaar na een slopende ziekte. Wat een gemis, deze originele en enthousiaste vent was nauwelijks te vervangen. Zijn zoon Simon nam uiteindelijk de voorzitters­hamer over en hij staat nu al 23 jaar aan het roer. Het evenement wordt nog steeds gedragen door een aantal enthousiaste mensen”. 
Egbert wil er graag de nadruk op leggen dat iedereen meer dan hartelijk welkom is. “Kom dus op 1 juni gezellig naar het Acacia­plein, de toegang is gratis”, besluit hij. 

Programma
Bezoekers worden op 1 juni 2024 vanaf 12.00 uur ’s middags verwacht. Op dat tijdstip begint een jeu de boules toernooi op twee banen, ook het kubb­toernooi gaat dan van start. Vanaf 13.00 zijn de kinderen aan de beurt. Voor hen is er een spring­kussen en ze kunnen stok­vangen en basket­ballen. Ook is er een spannende storm­baan gemaakt. Verder staat een zweef­molen klaar. En er is muziek: vanaf 18.00 uur treedt de ‘Powerband’ op en de ‘Deventer Dweilers’ gaan er met twee sets ‘vol in’.
Het Acaciaplein ligt in het hart van Gorssel.


Redactie Gorssel.nl
5 mei 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends