Laatste nieuws

Pien Huisman winnares voorleeswedstrijd

De spanning was te snijden, op zaterdag 9 februari 2013 tijdens de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de bibliotheek te Gorssel. Pien Huisman uit Epse werd als winnaar aangewezen en mag door naar de regionale halve finale.

De wedstrijd
VoorleesBerrakKLUit de regio deden de groepen 7 en 8 van dertig scholen aan de Nationale Voorleeswedstrijd mee: door elke school werd een winnaar naar de kwartfinale gezonden. In de bibliotheek van Gorssel streden negen kinderen mee voor een plek in de halve finale. Gelijktijdig werden er ook in andere bibliotheken kwartfinales gehouden. De winnaars daarvan gaan op 16 maart naar de volgende ronde die in Aalten wordt gehouden. Ook Pien Huisman gaat daar dus naar toe.
Vervolgens is op zaterdag 13 april 2013 de provinciale finale in het Posttheater in Arnhem. De provinciale winnaar mag de Gelderse eer verdedigen bij de landelijke finale op woensdag 29 mei in muziekcentrum Vredenburg, locatie Leidsche Rijn in Utrecht.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. De kwartfinales, halve finales en provinciale finale worden georganiseerd door medewerkers van de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Bibliotheek Centrales.

Vullerschool
Olle Dommerholt mocht de Vullerschool vertegenwoordigen. Hij vertelde dat zijn klas onder leiding van juf Sophie al een paar maanden bezig was met de voorleeswedstrijd. Zo mocht ieder kind een stukje voorlezen en werd er klassikaal en door de juf gestemd wie uiteindelijk de afgevaardigde van Gorssel zou worden.

De verhalen
VoorleesOlleKLNiet alleen de kinderen waren wat zenuwachtig, maar ook de meegekomen supporters, zoals de ouders, opa’s en oma’s en vrienden. Na een hartelijk welkom door Rosa Veld van de Bibliotheek mocht Evelien Leleulya uit Lochem het spits afbijten. Zij las voor uit ‘De mislukte Barbie’. Na haar kwam Bas Beekhof uit Eefde met een echt jongensverhaal over voetbal. Uit ‘Altijd bijtende buren’ las Merel Ries uit Lochem voor en Pien Huisman uit Epse wist de mensen te boeien met een mooi gedeelte uit ‘De afspraak’. Berrak Emekli las voor uit ‘Schoolfeest’ en Olle Dommerholt uit Gorssel uit ‘De fantastische meneer Vos’. Frederique Hogenkamp uit Lochem vertelde uit ‘Papa’s toverboek’ en Willemijn Schut uit Barchem mocht als laatste voorlezen en wel uit ‘Razend’. 

Jury
Toen was het de beurt aan de jury, bestaande uit de bibliothecaressen Lucienne Veldhuis, Willie Nijman en Christel Bartelink, om uit deze goede kandidaten een winnaar te kiezen. Zij trokken zich terug voor overleg en in deze pauze werden de aanwezigen getrakteerd op limonade en koffie met heel veel lekkers erbij.

De winnaar
VoorleesWinnaarsKLNa een half uurtje was de jury tot een beslissing gekomen en brak het spannende moment aan. Het was geen makkelijke opgave geweest. Na elke deelnemer persoonlijk toegesproken te hebben wees de jury Pien Huisman uit Epse als winnaar aan. Volgens de jury had Pien haar verhaal heel goed aangekondigd, een goed fragment uitgekozen, de inhoud was helder en zij had met een goed gevoel voorgelezen. Alle deelnemers kregen leuke herinneringen en een mooie oorkonde. En Pien? Zij straalde van oor tot oor en mag op 13 april onze regio verdedigen in de halve finale.
  

 

Redactie Gorssel.nl
10 februari 2013, aangepast 13 februari 2013 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends