Laatste nieuws

Plan voor toekomst Joppekerk

De r.-k. kerk in Joppe wordt in 2025 aan de ere­dienst onttrokken. Het bestuur van de parochie HH. Twaalf Apostelen, waar de geloofs­gemeenschap Joppe toe behoort, heeft eind 2021 besloten de kerk te ver­kopen. Aan het gebruik als parochie­kerk komt dan na 150 jaar een einde: in 1866 werd door baron Frans (Franciscus E.A.) van Hövell tot Wester­flier, bewoner van ’t Joppe en schenker van de kerk, de eerste steen gelegd en sinds 1868 is de kerk parochie­kerk.

Eerste recht van aankoop
joppekerk 824213664 610596337 kleinR.-k. kerk in JoppeEen initiatief­groep uit de geloofs­gemeenschap heeft de afgelopen tijd onderzocht welke mogelijk­heden er zijn om in Joppe als lokale geloofs­gemeenschap verder te gaan en wat er moet gebeuren met de kerk (rijksmonument), pastorie (gemeentelijk monument) en de begraaf­plaats.
Joppeschets 1 kleinBoven en onder: Enkele schetsen van het plan: een combinatie van hotel-restaurant en een ruimte voor de gemeenschap (Ontwerp: Harry van ’t Hof, architect. © Joppekerk.nl)De voorgenomen sluiting vraagt om een plan waarbij het gebruik voor de gemeenschap wordt gecombi­neerd met een kosten­dekkende opbrengst­mogelijkheid. Het parochiebestuur is bereid de lokale gemeenschap een eerste kans te bieden door een exclusief ontwikkel­recht en eerste recht voor aan­koop te faciliteren.

Hotel-restaurant
JoppeSchets 2 kleinHet onderzoek van de initiatief­groep heeft geresulteerd in een plan voor her­bestemming van de kerk tot exclusief hotel-restaurant met een gemeenschaps­ruimte/kapel voor de lokale geloofs­gemeenschap. Volgens de initiatief­groep past de invulling met een hotel, restaurant en vergader­ruimten het beste bij de doelen. “Het biedt een goede combinatie van functies voor de gemeen­schap, houdt de kerk publiek toeganke­lijk en behoudt het unieke historische karakter op een mooie (toeristische en natuur-) locatie tussen Deventer, Zutphen, Lochem en Gorssel”. De plannen worden op zondag 15 januari 2023 officieel gepresenteerd.

Acties 2023
JoppeSchets 3 kleinDe plannen oogsten veel waardering binnen de geloofs­gemeenschap en ook bij de familie van de oorspronke­lijke schenker. Er is volgens de initiatief­nemers ook een positieve repons vanuit de wijde omgeving van mensen die de Joppe­kerk een warm hart toedragen. Daarom worden er nu verdere stappen gezet. Daarbij horen het zoeken naar een geïnteresseerde belegger of project­ontwikkelaar en het maken van een financierings­plan.

Informatie
Actuele informatie, schetsen, impressies en een overzicht van de geschiedenis van de Joppe­kerk zijn te vinden op www.Joppekerk.nl.


Redactie Gorssel.nl
15 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends