Laatste nieuws

Plastic doppen sparen voor geleidehonden

Diana Kroeze en haar man zamelen al jaren hardplastic doppen in voor het Koninklijk Nederlands Geleide­honden Fonds (KNGF). De plastic doppen zijn geld waard en dat wordt gebruikt om honden op te leiden. Op die manier kunnen mensen die hun zelfstandig­heid hebben verloren, bijvoorbeeld door blind­heid, PTSS of een andere beperking, er weer op uit. Een hulp­hond is voor veel mensen belangrijk voor hun eigen­waarde en zelfstandig­heid. En natuurlijk zijn deze honden ook een trouwe vriend. Diana zorgt ervoor dat alle ingezamelde doppen naar een depot in Aalten gaan: “In Aalten is op die manier in zes jaar tijd al € 65.000 opgehaald voor het KNGF!” 

Alle doppen welkom, maar …
Doppen1 kleinAlle hard­plastic doppen zijn welkom volgens Diana, maar: “Zorg er wel voor dat ze schoon zijn, want wij moeten ze nog even uit­zoeken. Ongeveer 10% is namelijk afval. Soms blijven de doppen even liggen. Als er dan schimmel op de doppen staat, gooien we ze meteen in de container voor plastic afval, en dat is natuur­lijk zonde. En verder: in sommige doppen zit een stukje papier, bijvoorbeeld in de tweeliter melk­pakken. We moeten dat er allemaal uit­halen, dus het zou fijn zijn als de inbrengers dat thuis al doen. En bij de pakken van bij­voorbeeld houd­bare melk en jus d’orange zit een ‘fliebertje’ in de dop, dat gemaakt is van zacht plastic met aluminium folie erop.
Doppen2 kleinDiana Kroeze bij het doppendepot in AaltenOok dit mag niet, dus dan wordt de dop af­gekeurd. Doppen van deodorant­rollers kunnen wel, alleen moet het plastic etiketje eraf. En met metalen deksels, kroon­kurken of plastic potjes kunnen we niets”. 
Er komt voor de familie Kroeze dus wel meer bij kijken dan gewoon de doppen inladen en weg­brengen. “Maar”, zegt Diana, “ik hoop wel dat iedereen door blijft sparen ondanks al deze kant­tekeningen!”

Inleveren
Als u ook de opleiding van hulp­honden wilt steunen, dan kunt u schone hard­plastic doppen inleveren bij Diana Kroeze, Oude Larense­weg 83 in Epse. Bel bij twijfel even aan of doe een briefje met uw gegevens in de zak met dopjes. Dan krijgt u van Diana bericht als er iets niet goed is. 


Gorssel, 27 augustus 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends