Laatste nieuws

Portret van een prikker: Irma Krommenhoek

Heel bijzonder, elke vierde zater­dag van de maand zie je in de Gorsselse bermen en op de trot­toirs mensen werken om Gorssel schoon te houden van zwerf­vuil. Onder de naam ‘Vaste Prik’ is in Gorssel een hechte groep mensen ontstaan, waar iedereen zich bij kan aan­sluiten. 
Fransje Bongenaar, oud-initiatiefnemer, vroeg Henk Veenen­daal om de mensen die aan­gesloten zijn bij Vaste Prik in het zonnetje te zetten en ze stuk voor stuk voor te stellen aan de Gorsselse bevolking. Eerder sprak Henk met Demi StormPauline Kuipers en met Bartho en Mechteld Plaat. Deze keer praat hij met Irma Krommen­hoek uit Gorssel. 

Irma Krommenhoek
Krommenhoek kleinIrma KrommenhoekHet is voor­jaar als Henk op bezoek gaat bij Irma. Het is heerlijk fris en helder buiten. En hoe mooi, Irma woont in de Gorsselse Enk in een prachtig huis, omringd door veel vrucht­bomen. “Het is gebouwd door een aannemer uit Gelder­land van Veluws hout”, vertelt Irma. Eenmaal samen aan de keuken­tafel gezeten praten Irma en Henk verder. “Dit huis is met aandacht voor het milieu gebouwd met zonne­panelen, goede isolatie en dubbel glas, we wonen lekker energie­zuinig.” Dat is belangrijk voor Irma, ze heeft in haar leven altijd een bijzondere link met de natuur gehad.

Van Zaanstreek via Oisterwijk naar Velp
Geboren is Irma in de Zaan­streek, haar jeugd bracht ze door in de prachtige dorps­kern van Krommenie. Ze bezocht de Middelbare Tuinbouw­school, waar ze veel leerde over aanleg en onder­houd van tuinen. Het hovenier­schap viel haar echter te zwaar en ze maakte een over­stap naar de leraren­opleiding, met als kern­vakken Biologie en Gezondheids­kunde. Het was een compleet andere tijd: in 1984 studeerde ze af, maar Neder­land kende toen een groot over­schot aan leraren. Irma pakte een unieke kans, ging werken voor Natuur­monumenten en werd aangesteld als beheerder van het nog op te starten bezoekers­centrum in Oisterwijk. Hier bouwde ze vanaf de grond tussen de vennen een prachtig centrum op en was gast­vrouw voor veel kinderen en volwassenen. 
Na zes jaar Brabant pakte ze haar koffers en volgde ze haar partner, die werkte bij Kema in Arnhem. Ze vonden een mooie woning in Velp. Het huis lag tegen de Pos­bank aan, en al gauw begon ze samen met zzp‘ers met het maken van tentoon­stellingen over natuur en milieu voor onder andere het Geldersch Land­schap. En ze bekwaamde zich verder via na­scholing als remedial teacher en ortho­pedagoog. 

Gorssel
Na 19 jaar Velp vestigden Irma en haar partner zich in Gorssel, waar Irma ging werken als sociaal onder­nemer in de mond­zorg voor kwetsbare senioren. Via gezamenlijk werk kwam ze Fransje Bongenaar tegen. 
Fransje en Irma probeerden als nieuwe inwoners van Gorssel iets te bedenken wat mensen dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Het begon met een eet­clubje, maar dat gaf niet genoeg voldoening. Irma was al gewend om bij wandelingen door het buiten­gebied een afval­zak mee te nemen om zwerf­afval te verzamelen. 
Henk Veenendaal: “En daar ligt nou de oor­sprong van het ‘Vaste Prik’ verhaal. Fransje en Irma wisten al snel een mooi aantal mensen te bewegen om mee te prikken. Met dank van de Gorsselse gemeen­schap!” 

Ook ‘vaste prikker’ worden? U kunt zich heel simpel aan­sluiten bij de groep. Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u wordt vanzelf benaderd om mee te prikken. Of kom gewoon een zaterdag meeprikken.


Gorssel, 2 mei 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends