Laatste nieuws

Portret van een prikker: Pauline Kuipers

Onder de naam Vaste Prik is in Gorssel een hechte groep mensen ont­staan waar iedereen zich bij kan aan­sluiten. Fransje Bongenaar, één van de initiatief­nemers, vroeg aan Henk Veenen­daal om vrijwilligers van Vaste Prik in het zonnetje te zetten en ze stuk voor stuk voor te stellen aan de Gorsselse bevolking. 
Henk Veenendaal: “Ik vind het heel bijzonder: elke vierde zater­dag van de maand zie je in de Gorsselse bermen en op de trot­toirs mensen werken om ons dorp schoon te houden van zwerf­vuil. En als je bedenkt dat het om vrijwilli­gers gaat word je blij van binnen. En erger je je aan mensen die alles van zich af­gooien. Mijn eerste eerste gesprek was met Demi Storm. Nu praat ik met Pauline Kuipers uit Gorssel".

Van Twente via Deventer naar Gorssel
KuipersPauline klein"Vaste prikker' Pauline KuipersHet is halver­wege oktober en prachtig weer. Pauline zit in het zonnetje in de Gorsselse achter­tuin van Henk Veenendaal. 
Pauline vertelt: ”Ik ben Twents, geboren en getogen in Oot­marsum en mijn werk­plek ligt in Enschede”. Toch woont ze al vanaf 1991 in Gorssel. “In 1984 verhuisden mijn partner Carol en ik naar Deventer. We zaten samen op de Pedagogische Academie en na het af­studeren sprak Carol me aan en vertelde dat hij verliefd op me was”. De liefde was weder­zijds en dat is altijd zo gebleven. 
“Carol ging les geven in Deventer en ik ging met hem mee. Ik was al ver­bonden aan het MBO in Enschede en gaf les in het vak Drama. We hebben zeven jaar in Deventer gewoond en in 1991 vonden we een huis aan de Veer­weg in Gorssel. Onze twee kinderen Stijn (27) en Ingeborg (25) zijn in Gorssel op­gegroeid. 

The Neighboursisters
Pauline kan niet stil­zitten en volgde naast haar normale werk een part­time bachelor opleiding ‘Theater’ in Kampen. Ze had al kennis­gemaakt met buur­vrouw Gerda Lindenbergh, die ook meer ambities had en graag zong. Een koortje was snel op­gericht - vijf dames oefenden wekelijks -, en Pauline en Gerda kwamen er al snel achter dat Gerda’s stem prachtig paste bij de stem van Pauline. In 2001 besloten ze als duo verder te gaan. Een naam was gauw gevonden: ‘The Neighbour­sisters’. Onder­hand treden ze op in heel Nederland. Hun eerste optreden? Bij Gerrit en Carola Broyl op het terras van restaurant ‘Het Elf Uur’.

Hechte groep
Vaste Prik kwam voor Pauline precies op het juiste moment. Ze ergerde zich tijdens haar vele wandelingen aan de grote hoeveel­heid zwerf­vuil die ze aantrof in de bermen. Vanaf het begin is Pauline actief bij Vaste Prik. “Het is een hele hechte, fijne en bevlogen groep mensen, gestuurd door dezelfde motivatie. We voelen ons echt ver­bonden”. Als de prikkers zich eens in de maand verzamelen krijgen ze koffie aan­geboden van Rein Dijkstra, gast­heer van IJssalon ‘Zo En Nu’ en dat wordt zeer gewaardeerd. 

Vieze frietjes
Pauline heeft eigenlijk nooit bijzondere dingen gevonden als goud of andere kostbaar­heden. Maar één on­smakelijke vondst zit op haar netvlies gebrand. In de berm lag een grote half­volle zak met frietjes. “Toen ik hem pakte met mijn knijper scheurde de zak en werd de berm op­gefleurd door verpieterde en half vergane frietjes”. Er worden ook veel wiel­doppen gevonden van diverse auto­merken, meestal worden die eerst op een goed zicht­bare plek neergezet. “En dan maar hopen dat de eigenaar langs­rijdt en stopt.” 
Fransje Bongenaar en Henk Veenendaal: “Fijn dat er mensen zijn die de Gorsselse bermen schoon­houden, dank je wel Pauline”. 

Ook ‘vaste prikker' worden? Stuur een mailtje naar Fransje Bongenaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u wordt vanzelf benaderd om mee te prikken.


Gorssel, 30 oktober 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends