Laatste nieuws

Portret van 'prikkers' Bartho en Mechteld Plaat

Onder de naam Vaste Prik is in Gorssel een hechte groep mensen ont­staan waar iedereen zich bij kan aansluiten. Fransje Bongenaar, een van de initiatief­nemers, vroeg aan Henk Veenen­daal om vrijwilligers van Vaste Prik in het zonnetje te zetten en ze stuk voor stuk voor te stellen aan de Gorsselse bevolking. Eerder sprak Henk met Demi Storm en Pauline Kuipers, deze keer ontvangt hij Gorssel­naren Bartho en Mechteld Plaat. 

Bartho en Mechteld Plaat
Plaat klein'Vaste Prikkers' Bartho en Mechteld PlaatHenk Veenendaal: “Het regent vrijwel continu van­daag. Ik krijg bezoek van Bartho en Mechteld Plaat, fijn op de fiets met zijn tweeën. Ze wonen vanaf mei 2022 in ons dorp en zijn nu on­geveer een half jaar ‘Vaste Prikkers’.
Bartho is geboren en opgegroeid in Deventer, Mechteld heeft haar jeugd door­gebracht in Twente. Ze troffen elkaar voor het eerst tijdens een winter­sport­vakantie en de vonk sloeg onmiddellijk over. Hun werkzame leven heeft zich af­gespeeld in Den Haag. Mechteld werkte als dialyse­verpleegkundige, Bartho heeft als personeels­manager gewerkt in de technische sector. Hij werd over de hele wereld uit­gezonden en heeft veel culturen mogen mee­maken. Bartho en Mechteld hebben drie kinderen, een zoon woont in Londen, de twee dochters in Neder­land.

Heerlijk dorp
“Wat een heerlijk dorp om te wonen, we zijn meteen lid geworden van de buurt­vereniging en van Vaste Prik”, vertelt Mechteld. “En van Kunst In De Kamer”, vult Bartho aan. Ze wonen in Gorssel Noord. “Heerlijk wandelen met de hond, binnen een minuut sta je midden in de natuur”. Mechteld: “En zo dicht­bij vinden we de Weer­ribben fantastisch. We schaatsen als het kan en zeilen is ook een favoriete bezig­heid”. 

Hechte groep
Vaste Prik heeft duidelijk al een plaats in hun hart, ze vertellen vol warmte over de mensen die hier onder­deel van zijn. “Heel hecht, we gaan er voor met veel enthousiasme, het is leuk om op deze manier mensen te leren kennen”, vertelt Mechteld. Bartho: “Het is ook wel eens dubbel; als je ziet hoe gemakkelijk mensen zijn met het weg­gooien van hun rommel is dat eigenlijk heel triest. Er zijn plekken die er dan uit­springen. De parkeer­plaats van MORE, de skate­baan, de rond­weg om Gorssel, achter het Kruid­vat liggen veel sigaretten­peuken”. Wat opvalt is dat veel mensen het prachtig vinden wat de ‘prikkers’ doen. Er worden duimen omhoog­gestoken, positieve opmerkingen gemaakt, kortom, er is heel veel waardering.

Priktrofee
Wat is de ‘mooiste’ prik­trofee die het echt­paar gevonden heeft in het eerste half­jaar? “Dat kunnen we eigenlijk niet een naam geven”, zegt Bartho, “wat ons echt opvalt is dat er heel véél rot­zooi gevonden wordt. En dat is natuurlijk niet mooi, maar wel realiteit”. 
Mechteld en Bartho sluiten af met: “Gooi afval niet zo van je af, daar is onze om­geving veel te mooi voor. En als je lekker buiten loopt en je ziet zwerf­vuil liggen, neem het dan mee naar de dichtst­bijzijnde afvalbak”. 

Ook ‘vaste prikker' worden? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u wordt vanzelf benaderd om mee te prikken. Gewoon een zaterdag mee­prikken kan natuurlijk ook. 


Gorssel, 6 februari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends