Op 21 mei 2025 werd het voorlopig ontwerp van de multifunctionele accommodatie (MFA) op de locatie van de Vullerschool in Gorssel aan de inwoners gepresenteerd.
Björn Bleumink en Kerstin Tresselt van het Rotterdamse architectenbureau BDP gaven een toelichting en de aanwezigen konden vervolgens het ontwerp, de plattegronden van het gebouw en impressies van binnen- en buitenkant bekijken. Met de direct omwonenden was eerder al een vergelijkbare bijeenkomst geweest. De presentatie van de architecten is beschikbaar als pdf en als video-opname. Reacties op het voorontwerp kunnen tot en met 4 juni 2025 bij de gemeente ingediend worden via een speciaal formulier.
Redactie Gorssel
23 mei 2025
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels
Beste Mensen, mede-inwoners van Gorssel,
Inmiddels zijn we enkele weken verder en de reacties op de presentaties van MFA zijn opgedroogd. Naar ik begrijp is er een groot aantal belangstellenden (meer dan 4000 inmiddels) die het betoog van Ben Heusinkveld voIgen. Dus interesse genoeg.
Ik pijnig mij wat ik bij deze reactie nu zal opschrijven met de intentie om een positieve bijdrage te leveren aan dit proces. Dat is lastig. Kijk ik naar mijzelf als het gaat om het MFA dan gaan mijn haren overeind staan. Reden: ik weet niet wat ik kan verwachten van het MFA, presentatie is mooi, misschien te mooi, echt verkoopverhaal, maar transparantie NUL. Dat resulteert in opstand en weerstand voor een dergelijk plan. Mijn verzoek is dan ook dat de initiatiefnemers, dan wel verantwoordelijken, VOLLEDIGE OPENHEID van zaken geven. Dit geeft een beter beeld aan de vele volgers en biedt de opening voor een constructieve discussie. Een discussie die moet gaan over of we dit als inwonenden (moeten) willen, en de vergelijking met de alternatieven.
Persoonlijk vind ik het MFA te KOLOSSAAL. Het past niet in de omgeving. Is gebaseerd op groot moedswaanzin. Kijken we door de brillen van deze tijd: circulair, hergebruik bestaande gebouwen, met respect voor onze (groene) omgeving, in samenspraak met de inwoners, dan zie ik hier niet veel van terug. Kijk ik naar mijzelf in de spiegel dan stel ik de vraag: HOE KAN DIT? De ontwerpers leven nog in de historie toen alles (zogenaamd) nog kon, geld geen belangrijke rol speelde.
Mijn advies: wees blij met wat we hebben, pas aan waar mogelijk. n.b. zonder zwaarmoedig over te komen: er komen lastige tijden, de wereld staat in brand en dat is morgen niet over. Laten we zuinig zijn. gr
Als je een paard oogkleppen opdoet zal ie zonder uit te wijken gewoon doordraven.
En die oogkleppen krijgen wij nu aangereikt door de Gemeente Lochem en de architecten van het nieuwe complex. Niet kijken naar het dorpsgezicht, niet kijken naar de enorm tegenvallende bezettingsgraad van de sporthal, niet kijken naar een dorpje van 3.500 inwoners dat opgezadeld wordt met een veel te prestigieus gebouw en zeker niet kijken naar een 100 jaar oude dorpsschool die gesloopt wordt voor deze hoogmoed. Al met al zullen we ons over een paar jaar allemaal verliezers voelen. Jammer!
De MFA wordt gepresenteerd als passend bij het karakter van Gorssel en wordt een verrijking genoemd voor het dorp. Door dit gebouw zou de Roskamweide een nieuw gezicht krijgen met sociale controle, hetgeen een extra kwaliteit wordt die er nu niet zou zijn. Een dergelijke redenering van de architect is niet te rijmen met zo’n alles overheersend gebouw voor de omgeving, de voorgenomen uitbreiding van een parkeerplaats en toegangswegen in die groene ruimte van het dorp.
De meeste verkeersbewegingen zullen immers op de noordzijde van de MFA c.q. de Roskamweide gericht zijn en dat zal een nieuw (lelijk) gezicht veroorzaken.
In de op 3 december 2020 vastgestelde Nota Parkeernormen staat hoeveel parkeerplaatsen er op het terrein van een dergelijke accommodatie aanwezig moeten zijn. De gemeente meent daar nu met een ogenschijnlijk handige oplossing aan te kunnen voldoen, zonder in strijd te geraken met haar eigen regels, door gebruik te laten maken van parkeergelegenheid bij de buren.
Het moge duidelijk zijn dat er op dergelijke wijze geen sprake kan zijn van een duurzame parkeervoorziening die er moet zijn volgens het hier ook geldende bestemmingsplan Parapluplan Parkeernormen. De Raad van State zal daar ook wel zo over denken.
Er kunnen oorzaken ontstaan dat die hulp van de buren niet meer wordt verleend en dan zal verdere verharding van de Roskamweide nodig zijn om in het parkeren voor de MFA te kunnen blijven voorzien. Er is dus geen rekening gehouden met mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
Dat geldt overigens ook voor de te verwachten toename van verkeer als in de nabijheid geprojecteerde nieuwe woonwijken zijn gerealiseerd.
Zo’n gebouw zal ook nooit de dorpse sfeer kunnen krijgen van een gezellige verblijf- en ontmoetingsplaats die de huidige dorpsvoorzieningen met hun eigen identiteit wel hebben.
Het veelzijdige gebruik met bijkomende drukte is daar ook te nadelig voor.
Hoe er voldoende ruimte zal zijn om voor de (school)kinderen de speelplaats op acceptabele wijze in te richten, is mij nog niet duidelijk geworden. Daar kan niet veel ruimte voor overblijven.