Laatste nieuws

Presentatie voorlopig ontwerp MFA 

Bijna honderd belang­stellenden kwamen op 21 mei 2025 af op de inloop­bijeenkomst in ’t Trefpunt in Gorssel om informatie te krijgen over het voor­lopig ontwerp van de multi­functionele accommodatie (MFA) op de locatie van de Vuller­school. Na een welkomst­woord van de project­leider, de voorzitter van de Dorps­raad en de kern­wethouder gaven Björn Bleumink en Kerstin Tresselt van het Rotterdamse architecten­bureau BDP een toelichting op het voorlopig ontwerp. Daarna konden de aanwezigen het ontwerp, platte­gronden van het gebouw en de omgeving en allerlei impressies van binnen- en buiten­kant bekijken. Met de direct omwonenden was op 20 mei al een vergelijk­bare bijeenkomst geweest. Een opname van de presentatie komt binnen­kort beschikbaar via de speciale website van de gemeente en op Gorssel.nl.

Informeren en raadplegen
De bijeen­komst had tot doel om inwoners van Gorssel te informeren over de plannen en om reacties en suggesties te krijgen. Dorpsraad­voorzitter Otto van Harmelen benadrukte dat de af­gelopen maanden gebruikt zijn voor gesprekken met de toekomstige gebruikers om te weten hoeveel ruimte er nodig is, om vervolgens te kunnen bepalen hoe het gebouw eruit zou kunnen gaan zien. Hij gaf aan blij te zijn dat de bezuini­gingen die in veel gemeenten spelen  geen blokkade lijken te zijn voor dit project. Wethouder Lex de Goede meldde wel dat de gemeente­raad uiteindelijk beslist of het project door kan gaan. Dat besluit zal mogelijk nog voor het eind van 2025 genomen worden.

MFA 2Hoofdingang aan de Hoofdstraat naast Loetje

Kloppend hart
In zijn presentatie vertelde de architect over de wens dat de MFA met zijn vele gebruikers het kloppend hart van Gorssel zou moeten worden, terwijl er ook behoefte is om de ‘groene long’ van de Roskam­weide te behouden. Het gebouw moet geen anonieme kolos worden, maar een gebouw met voldoende variatie en ‘gezichten’ vanuit de diverse kanten. Het ont­werp heeft twee belangrijke uitgangs­punten: de bomen­rij aan de Veldhof­straat moet behouden blijven en de sport­hal moet als grootste volume zo dicht mogelijk bij Museum MORE geplaatst worden. Voor de diverse functies (kinder­opvang, school, sporthal, bibliotheek en overige) komen verschillende ingangen. Er is ook voorzien in afzonderlijke buiten­ruimtes voor de peuters, de school en het restaurant. De hoofd­ingang komt achter een plein aan de kant van de Hoofd­straat (naast Loetje). Direct na die ingang komt een centrale balie, een restaurant­gedeelte en de bibliotheek.

MFA 1Situatieschets

Verkeer
Het was al bekend dat er geen (half verdiepte) parkeer­kelder in het gebouw komt. Dus moet er op het maai­veld geparkeerd worden. Daarvoor wordt de oplossing gezocht in een combinatie en uitbreiding van de huidige parkeer­plekken bij Loetje en Museum MORE. De gesprekken daarover zijn overigens nog niet af­gerond.
De skate­baan verdwijnt en er komt een uitgang van het parkeer­terrein van het museum langs het tram­station op de Van der Capellen­laan. Er wordt daardoor nog wel wat ruimte afgesnoept van de Roskam­weide, maar er komt daar geen zogenaamde ‘kiss and ride’; die komt aan de noord­zijde van het gebouw op de huidige parkeer­plaats van Loetje.
Verkeerstechnisch wordt de Veldhof­straat ontzien.

Sporthal op de eerste verdieping
De sporthal met bijbehorende kleed­kamers vormt het grootste volume van het gebouw. De hal bestaat uit drie zaal­delen. Aan een van de kopse kanten kan een flexibele tribune worden geplaatst. Een groot raam in de zaal kijkt uit over de Roskam­weide. Opvallend in het ontwerp is dat de sport­hal op de eerste verdieping komt. Dit gedeelte van het gebouw wordt flink hoger dan de rest van het gebouw dat uit twee verdiepingen bestaat. Door gebruik van verschillende gevel­materialen en verspringingen wordt getracht het gebouw er speels en niet massief uit te laten zien.

MFA 3Zicht vanaf de Roskamweide met de school links en de sporthal rechts

Reacties
Tijdens de bijeenkomst voor omwonenden op 20 mei en de inloop­bijeenkomst van 21 mei werden al de eerste reacties op­getekend. Er zijn nog diverse Gorssel­naren die voorkeur blijven houden voor een ontwikkeling op de twee huidige locaties (Vuller­school en Tref­punt). Maar er klonk ook waardering voor de keuzes die in het voor­ontwerp gemaakt zijn en die het gebouw toch minder massief lijken te maken dan menig­een vreesde.
Diverse aanwezigen gaven aan gebruik te zullen maken van de reactiemogelijkheid die de gemeente beschikbaar heeft gesteld. Vermoedelijk zal daarbij vooral de verkeers­situatie nog aandacht krijgen.


De foto's in dit artikel zijn gemaakt door Hans Geerlink. Bekijk meer foto's, gemaakt door Frank Lijftogt, in het fotoalbum op Gorssel.nl


Redactie Gorssel.nl
21 mei 2025

 

MFA begane grond

 

MFA eerste verdieping

 

 

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels

3 reacties

  • Beste Mensen, mede-inwoners van Gorssel, 

    Inmiddels zijn we enkele weken verder en de reacties op de presentaties van MFA zijn opgedroogd. Naar ik begrijp is er een groot aantal belangstellenden (meer dan 4000 inmiddels) die het betoog van Ben Heusinkveld voIgen. Dus interesse genoeg.

    Ik pijnig mij wat ik bij deze reactie nu zal opschrijven met de intentie om een positieve bijdrage te leveren aan dit proces. Dat is lastig. Kijk ik naar mijzelf als het gaat om het MFA dan gaan mijn haren overeind staan. Reden: ik weet niet wat ik kan verwachten van het MFA, presentatie is mooi, misschien te mooi, echt verkoopverhaal, maar transparantie NUL. Dat resulteert in opstand en weerstand voor een dergelijk plan. Mijn verzoek is dan ook dat de initiatiefnemers, dan wel verantwoordelijken, VOLLEDIGE OPENHEID van zaken geven.  Dit geeft een beter beeld aan de vele volgers en biedt de opening voor een constructieve discussie. Een discussie die moet gaan over of we dit als inwonenden (moeten) willen, en de vergelijking met de alternatieven. 

    Persoonlijk vind ik het MFA te KOLOSSAAL. Het past niet in de omgeving. Is gebaseerd op groot moedswaanzin. Kijken we door de brillen van deze tijd: circulair, hergebruik bestaande gebouwen, met respect voor onze (groene) omgeving, in samenspraak met de inwoners, dan zie ik hier niet veel van terug. Kijk ik naar mijzelf in de spiegel dan stel ik de vraag: HOE KAN DIT? De ontwerpers leven nog in de historie toen alles (zogenaamd) nog kon, geld geen belangrijke rol speelde. 

    Mijn advies: wees blij met wat we hebben, pas aan waar mogelijk. n.b. zonder zwaarmoedig over te komen: er komen lastige tijden, de wereld staat in brand en dat is morgen niet over. Laten we zuinig zijn. gr 

  • Zojuist de presentatie bekeken en verrast door de kwaliteiten en mogelijkheden die het nieuwe MFA kan bieden voor ons toch bescheiden dorp. Ongetwijfeld zullen er nog wat losse eindjes zijn en verschil van inzicht over bijvoorbeeld de uitstraling. Ik denk echter dat we zeer blij mogen zijn als iets dergelijks uiteindelijk gerealiseerd kan worden! Ik hoop dat we met zijn allen constructief kunnen samenwerken met oog op de kansen die het MFA project biedt voor Gorssel. 

Als antwoord op Some User