Laatste nieuws

Prestigieus ontwerp voor Gorssels museum

    MuseumKL (9)

    MuseumKL6a
     Ontwerptekeningen: Hans van Heeswijk architecten
     Klik op een afbeelding en bekijk de serie van 8 
 


Ontwerp

Architect Hans van Heeswijk heeft in opdracht van Hans Melchers een ontwerp gemaakt waarbij het voorste, monumentale deel (gemeentehuis 1914) behouden blijft. De later aangebouwde delen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving. Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met veel glas. Het geeft een luxe indruk, waarbij niet is bezuinigd op materialen. Het gebouw lijkt uit verschillende blokken te bestaan, die onderling weer met glas zijn verbonden. Vanaf de Hoofdstraat en de Joppelaan heeft het gebouw een transparante uitstraling met veel doorkijkjes. De ingang van het museum komt aan de Joppelaan, ongeveer op de zelfde plek als waar men nu het gemeentehuis binnengaat naar de publieksbalies. De nieuwbouw heeft een hoogte die aansluit bij de dakgoot van het oude deel.

De bestaande parkeerplekken verdwijnen en die ruimte wordt openbaar groen. Er komen 72 parkeerplekken in het gebied tussen het museum en het Tramstation. Het grootste deel van dat gebied is nu struikgewas.

Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. De raadszaal van het oude gemeentehuis zal worden ingericht als evenementenzaal, die na verbouwing ook weer gebruikt zal kunnen worden voor trouwerijen. In het oude deel zal tevens een brasserie komen.

Planning
In januari 2013 wordt begonnen met de sloop van het achterdeel. De nieuwbouw vindt plaats van zomer 2013 tot eind 2014 en uiteindelijk zal het museum naar verwachting in mei 2015 haar deuren voor het publiek kunnen openen.
De plannen waren enige tijd geleden reeds door Marisa Melchers en architect Hans van Heeswijk gepresenteerd aan de direct omwonenden van het toekomstig museum en de Dorpsraad Gorssel. De reacties waren overwegend positief. 

    MuseumKL (10)

Reactie Dorpsraad
De Dorpsraad Gorssel reageert positief op het bouwontwerp en de verdere plannen voor het museum. "Gorssel krijgt een droombestemming voor het leegkomende gemeentehuis" aldus Hans Geerlink, voorzitter van de Dorpsraad. "De jaarlijkse stroom van 30 duizend bezoekers betekent een economische impuls voor ons dorp met z'n uitstekende voorzieningen. Maar behalve kansen zijn er natuurlijk ook een aantal aandachtspunten die in de komende tijd aan de orde zullen komen, zoals parkeerruimte. Want we willen natuurlijk graag dat de bezoekers hun auto nog wat langer laten staan en ons mooie dorp bezoeken en de omgeving gaan verkennen. Deze zaken zijn onderdeel van onze centrumvisie die wordt uitgewerkt en waarover we later de inwoners zullen informeren." De Dorpsraad heeft contact met de gemeente Lochem en de familie Melchers over deze punten.

Website Hans van Heeswijk architecten

Toegevoegd 19 nov. 2012:
Artikel De Stentor van 19 nov. 2012 over de museumplannen en gesprek met Marisa Melchers


Gorssel.nl
17 november 2012

 MuseumKL (1)

MuseumKL (3)

MuseumKL (4)

MuseumKL (5)

MuseumKL (2)

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends