Laatste nieuws

Proef met onderling verhandelen van zonne-energie

LochemEnergie zoekt deelnemers voor een proef met het onderling verhandelen van energie uit zonnepanelen. Op 23 september 2021 is er een online informatie­bijeenkomst.

Terugleveren
Hanzebox kleinEigenaren van zonnepanelen weten dat de eigen opwek van stroom zelden overeen­komt met het eigen verbruik: soms gebruik je veel meer stroom dan je maakt, soms hou je een heleboel stroom over die dan aan het elektriciteits­net terug­geleverd wordt. Op dit moment heeft dat nog geen financiële consequenties, maar over enkele jaren is terug­leveren minder interessant. Daarom wordt er door LochemEnergie nagedacht over het onder­ling verhandelen van zonne-energie tussen burgers en bedrijven die bij elkaar in de buurt zitten. De energie­coöperatie wil met de zelf ontwikkelde ‘Hanzebox’ een proef doen in het onderling verhandelen van energie uit zonne­panelen.

Hanzebox
De HanzeBox is een doosje ter grootte van een pakje boter dat zelf eenvoudig in de meter­kast geplaatst kan worden. De HanzeBox laat direct het eigen stroom- en gas­verbruik en de kosten daarvan zien. Ook wordt de teruglevering van de door de zonne­panelen opgewekte stroom zichtbaar en wat de waarde daarvan is. De resultaten van de HanzeBox zijn uit te lezen op computer, laptop, tablet en smart­phone. 

Onderling verhandelen
Binnen de groep van HanzeBox-gebruikers kan stroom van particuliere zonnepanelen onder­ling worden verkocht/gekocht, tegen een prijs die hoger ligt dan de eigenaren van zonnepanelen nu krijgen bij teruglevering aan het net. En mensen die zelf geen zonne­panelen hebben, kunnen tegen een prijs die lager is dan het reguliere elektriciteits­tarief, zonne-energie kopen. Zo blijft de elektriciteit lokaal, er is geen net­verzwaring nodig.

Deelnemers gezocht
LochemEnergie wil over een periode van drie maanden deze koop-/verkoop­functie virtueel testen. Voor deelnemers aan de proef zijn honderd HanzeBoxen met korting beschik­baar.
Op 23 september 2021 organiseert LochemEnergie van 19.30 tot 21.30 uur via Zoom een voorlichtings­bijeenkomst over dit project. Meer informatie vindt u op www.lochemenergie.net/hanzebox. Op die website kunt u zich ook aanmelden voor de bijeenkomst.

Gorssel, 21 september 2021

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends