Laatste nieuws

Puin in Zandgat zichtbaar door laag water

De waterstand van de IJssel is erg laag, zeker voor de tijd van het jaar. Als gevolg daarvan staan delen van het Zandgat droog en komt puin en sloopafval met betonijzer droog te liggen. Als er zomers met hogere waterstand gezwommen wordt, is dat gevaarlijk voor zwemmers, opblaasbootjes e.d.

Het afval is waarschijnlijk afkomstig van de sloop van de coöperatie aan de Molenweg rond 1980. Dat is geheel of gedeeltelijk in het Zandgat gestort. Op de plek van de coöperatie is in 1981 het huidige Trefpunt gebouwd. 
Het Zandgat dateert van de vijftiger jaren, de ontzandingsvergunning was van 1955. Het afgegraven zand is gebruikt voor de aanleg van de A1.

Onderstaande foto’s zijn genomen aan de noordzijde van het Zandgat, niet ver van de doorgang naar de IJssel. Dus niet bij het strandje aan de oostzijde, waar zomers veel wordt gezwommen. 

ZandgatRommelCooperatie21-01-17 2

ZandgatRommelCooperatie21-01-17 1

ZandgatRommelCooperatie21-01-17 5

ZandgatRommelCooperatie21-01-17 3

ZandgatRommelCooperatie21-01-17 4

ZandgatRommelKB21-1-17 1

ZandgatRommelKB21-1-17 2

ZandgatGoogleMaps

  

Redactie Gorssel.nl
22 januari 2017

   

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels

4 reacties

  • Afgelopen zondag zijn mijn vrouw en ik gaan kijken bij het zandgat, tot onze verbazing bleek dat een groot deel van de oevers alle begroeiing was verwijderd.

    Het ligt er nu wel erg kaal bij, in de zomermaanden liggen wij bijna elk weekend met onze boot in het zandgat te genieten van de rust en vooral de natuur.

    Door de kaalslag is het triest voor de vogel populatie die er was, regelmatig zagen wij putters ijsvogels vinken sijsjes en niet te vergeten de bevers die wij soms spotten.

    Zonde van deze mooie natuurplek, Rijkswaterstaat Staatsbosbeheer en Natura 2000 hebben flinke verwoestingen uitgevoerd, waarom was dit nodig.

    Dit gebeurd vaak door een paar hotemetoten die hier nooit zijn geweest en geen oog hebben voor de natuur, maar een ver ziende blik om de zaak even grondig te verzieken.

    Jammer maar helaas er zullen nog een meer reacties komen hierover wij zijn niet de enigen die dit hebben gezien.

    Gewijzigd op maandag, 13 januari 2025 18:44 door Redactie.
  • Hallo,

     

    als fervent bezoeker van het zandgat, zomer(boot, vissen, zwemmen, relaxen) en winter(mooie wandelingen, vissen) kan ik mij niet voorstellen dat er nu mensen zijn die zich op dit moment drukker maken om het puin wat van de oude coberco afkomt en voor het merendeel ligt op een plaats waar geen recreatie mogelijk is(ondiepte en broedplaats) dan om de heden GESLOOPTE natuur wat verwijderd is aan de zijde van de Ijssel.

    is er wel enig besef wat er hier aan dieren leeft?

    ik denk niet dat er veel mensen zijn die weten dat er bijvoorbeeld een koppeltje bevers waren afgelopen jaar, en dat de Grutto terug was, en Dat de populatie van de Ijsvogel verdubbeld is de laatste 6 jaar.

    Nu in het kader van aanpassen van de omgeving is alles in één klap weggevaagd, het lijkt wel een oorlog gebied.

    wij komen er al vele jaren, maar afgelopen ochtend stond mij het huilen nader dan het lachen.

    Lang leve Natura 2000.

     

    GJ Terink

    Gewijzigd op maandag, 13 januari 2025 18:43 door Redactie.
  • Wellicht een idee om het beton aan de kant van de IJssel te storten en de rest af te voeren?

    Gewijzigd op maandag, 13 januari 2025 18:43 door Redactie.
  • Zou er geen aanleiding in gezien kunnen worden het puin alsnog op te ruimen zodat recreatie veilig blijft? Van wie is het terrein?

    Gewijzigd op maandag, 13 januari 2025 18:43 door Redactie.

Als antwoord op Some User