Laatste nieuws

Reinie van den Vlekkert verlaat na 50 jaar de Kompasnaald

Op 15 november 2020 zou het eigenlijk feest zijn bij scouting Kompasnaald. Op die dag zou namelijk het 75-jarig bestaan van de groep gevierd zou worden. De feest­dag zou verder voornamelijk in het teken staan van het afscheid van Reinie van den Vlekkert-Berndsen als voorzit­ster van de groep en als welpen­leidster. Na ruim 50 jaar (!) bij de Kompasnaald leek haar juist deze jubileum­datum een mooi moment om een stapje terug te doen.
ReinieAfscheid 2 kleinDuizendpoot Reinie van den Vlekkert. Onder: pannenkoeken bakken (foto's Petra Scheele)Maar een feestelijk afscheid op deze voor de Kompas­naald speciale 15e november 2020 was door het welbekende virus onmogelijk. Uiteindelijk viel de beslissing om het echte afscheids­feest uit te stellen tot ergens in 2021. As het allemaal weer mag, dan wordt het feest dubbel en dwars overgedaan.

Kompasnaald 75 jaar
ReinieAfscheid 3 kleinDe Kompasnaald werd op 15 november 1945 opgericht door Alie Wolf, 'Oehoe Wolf' zoals ze werd genoemd. In 1949 werd zij als hoofdleidster opgevolgd door ‘Guidje’ de Hen. Guidje wist de hand te leggen op een aannemers­keet, die een plek vond aan de Kwekerijweg 3, en daar zit de Kompasnaald nog altijd. Op een oude foto, waarschijnlijk uit 1969, staat Guidje samen met de kabouters en pad­vindsters voor het clubhuis van toen. Het verschil met de welpen en scouts van nu is goed te zien aan de uniformen. 

Afscheid van een duizendpoot
Duizendpoot Reinie van den Vlekkert deed veel voor de Kompasnaald, niet alleen het op­maken van de agenda en het voor­zitten van vergaderingen. Ze had ook als welpen­­leidster haar inbreng en aandeel in het bedenken en orga­niseren van de welpen­opkomsten op zaterdag­middag. Maar ook regelde ze onder meer de Jantje-Beton­collecte, de actie NL-doet, de jaarlijkse vogelvoer­actie, het verhuur van het club­huis, de leden­administratie, samen met haar man klaarde ze klussen in het club­huis en ze deed nog heel veel meer. 

Toch nog een mooie dag
KompasnaaldGuidje1969 klein'Guidje' de Hen en de scoutingmeiden rond 1969 Het echte feest komt dus nog, maar door de meiden van de Kompasnaald werd van de reguliere op­komst op zaterdag 14 november toch nog een speciale middag voor Reinie gemaakt. Bij de kampvuur­kuil werden kleine pizza’s gebakken en boven een door de scouts aangelegd vuurtje werden pannen­koeken gebakken. Aan het einde van de middag kreeg Reinie een mooie bos bloemen, een grote doos chocola en pakjes thee om thuis na te genieten. En bestuur en ouders stonden haar op de Kwekerij­weg op te wachten om haar te bedanken. Voorzitter en secretaris van de ‘buren’, scouting de IJssel­groep, kwamen ook nog langs met een mooie bos. 
Welpen, junioren, scouts, explorers, roverscouts, leiding en bestuur van de Kompasnaald zijn Reinie veel dank ver­schuldigd voor alles wat ze al die jaren voor de groep betekend heeft.

Interesse?
De Kompasnaald bestaat dan al wel 75 jaar, maar scouting is nog steeds een leuke vrijetijds­besteding voor meiden die houden van een uit­daging: samen met leeftijds­genoten lekker buiten bezig zijn en van alles ontdekken, avonturen en op kamp gaan, maar ook zo af en toe lekker met meiden­dingen bezig zijn. 
Benieuwd geworden waarom scouting Kompas­naald zo leuk is dat iemand meer dan 50 jaar lid blijft? Alle meiden uit Gorssel en omstreken zijn van harte welkom om drie keer gratis en geheel vrij­blijvend kennis te komen maken met de scouting­groep. 
Kijk voor meer informatie over opkomsten van de verschillende groepen op 
www.scoutingkompasnaald.nl of mail naar algemeen@scoutingkompasnaald@nl.


Gorssel, 17 november 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends