Laatste nieuws

Renovatie JanBrandhof bijna klaar

De renovatie van de JanBrandhof aan de Molenweg in Gorssel is bijna klaar. Op 18 juli 2020 kunnen de bewoners weer terug naar hun mooie vernieuwde apparte­ment, hun echte thuis. Gorssel.nl ging een kijkje nemen en sprak met de bewoners en leden van de Stichting JanBrand.

Renovatie
Brandhof 2 kleinVernieuwde trap en raamkozijnDe JanBrandhof in Gorssel bevindt zich op een prachtige locatie. Het pand ligt verscholen achter de Molen­weg, met een grote tuin en op loopafstand van het centrum van het dorp. 
Brandhof 3 kleinDe bewoners van de JanBrandhofDe zes appartementen van de JanBrandhof waren hard toe aan een renovatie. “Levens­loop geschikt maken”, zo noemt Linda Sanders, bouw­begeleider en penning­meester van de Stichting JanBrand, de verbouwing. De woningen staan er al sinds 1993 en om met de huidige tijd mee te gaan zijn er de nodige aan­passingen gedaan. Alle kamers hebben er over de breedte 1,5 m bij gekregen, vier apparte­menten hadden een behoorlijk steile trap naar de slaap­ruimte en die is nu vervangen door een bredere en luiere trap en alle apparte­menten kregen een nieuwe raam­partij. Er zijn zes woningen in het complex, drie rechts van de ingang en drie links. Ook is er een grote centrale ruimte met keuken, waar activi­teiten georganiseerd kunnen worden en waar de bewoners minimaal een keer per week samen eten.
Brandhof 4 kleinBennie in zijn moestuinEigenlijk moeten er nog zonne­panelen op het dak, maar door problemen met het huidige dak komen er zoveel extra kosten bij dat er goed naar de mogelijk­heden gekeken moet worden. Dat laat nog even op zich wachten.

Stichting JanBrand
Brandhof 5 kleinDe bewoners met links Gerrit Enderink van het bouwbedrijf en rechts (staand) bestuursleden Linda Sanders en Paul van ErpDe Stichting JanBrand werd ruim dertig jaar geleden opgericht door Jannie en Gerbrand Scherp­bier uit Gorssel (uit de namen van de op­richters laat zich ook de naam van de stichting verklaren). Ver vooruitlopend op de huidige actualiteit namen zij destijds het initiatief voor een klein­schalige en door de omgeving gedragen woon­vorm voor hun dochter Marieke, die nog steeds met plezier op de JanBrand­hof woont.
De stichting voorziet in woon-, leef-, werk- en trainingsruimte voor mensen met een licht verstande­lijke beperking. Er wordt samen­gewerkt met een zorg­partner voor persoonlijke zorg en begeleiding van de bewoners. Bij de JanBrand­hof is dat zorginstelling Philadelphia. De bewoners wonen in principe zelf­standig en werken overdag. 
Sinds 2006 beschikt de Stichting over een tweede locatie: de Everdinahof aan de Hoofd­straat in Gorssel. De drie bewoners van de Everdina­hof ontvangen sinds 2015 begeleiding van mede­werkers van ZoZijn. In de Everdina­hof is ook de winkel Eerlijk Genieten gevestigd en de cliënten kunnen werk­ervaring opdoen in ijs-, thee- en lunchsalon Zo en Nu.

De bewoners
De bewoners Jan, Ellen, Marieke, Bennie, Gerrit en Tom hebben tijdens de verbouwing op de Hassink­hof in Gorssel gelogeerd. Onlangs kwamen ze even naar de stand van zaken kijken.
Brandhof 1 kleinDe JanBrandhofEnthousiast zijn ze over hun ver­ruimde woningen. Met name de raampartij wordt erg mooi gevonden. Ze kunnen niet wachten om weer terug te gaan; over de inrichting is al goed nagedacht. De terrasjes voor de appart­menten kunnen naar eigen keuze worden ingericht. De tuin wordt gemeen­schappelijk onderhouden. Aan de zijkant van het complex ligt een mooie moes­tuin, die geheel door Bennie bewerkt wordt. In zijn tuin staan onder meer kool, aard­appelen, bieten, wortels en tomaten. De bewoners eten deze groenten graag. Nog twee weken wachten en dan kunnen ze weer terug naar hun vernieuwde apparte­menten. 
Gorssel.nl wenst ze veel woonplezier toe.


Gorssel.nl
29 juni 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends