Laatste nieuws

Resultaten enquête 70+’ers bekend

Onlangs kregen inwoners van Gorssel van 70 jaar en ouder een enquête in de brievenbus. De brief met vragenlijst was door de gemeente Lochem verstuurd namens de werkgroep Zorg & Welzijn van de Dorpsraad Gorssel. De werkgroep Zorg & Welzijn van de Dorpsraad wilde graag weten of er bij de 70+’ers in Gorssel in deze tijd behoefte is aan bepaalde activiteiten of contact in de vorm van telefonisch contact of een huisbezoek. De resultaten zijn nu bekend.

Respons
De enquête is verzonden naar ruim 750 huishoudens en er zijn 213 formulieren geretourneerd: een hoge respons. Ongeveer een derde van de respondenten is alleenstaand en ruim een derde van het totaal aantal reacties is man. Zo’n 66% heeft een leeftijd tussen de 70 en 80 jaar, 30% tussen de 81 en 90 jaar en ruim 5% is ouder dan 91 jaar. 

Computer
DorpsraadZorg kleinVeel respondenten hebben een computer, laptop of tablet en maken daar graag en veel gebruik van (71%). Er is echter ook een deel dat er niets mee doet, een klein percentage dat er niets mee wil en twee inwoners willen het wel graag leren. 

Mobiliteit
De meeste respondenten zijn mobiel. Wandelen en fietsen lukt bij de meesten nog, ook de auto wordt gebruikt. Voor een paar inwoners is mobiliteit wel een aandachtspunt geworden. 

Welbevinden
De werkgroep was ook benieuwd hoe inwoners zich in deze bijzondere tijd voelen. De combinatie ‘prima’, ‘gelukkig’, ‘levenslustig én gezond’ kwam vaak voor. Deze inwoners zijn vaak actief en hebben voldoende mensen om zich heen. Er is ook een groep inwoners die zich somber, eenzaam en verdrietig voelt, veelal door het verlies van een partner, omdat kinderen elders wonen of door fysieke problemen. 

Activiteiten
Bijna tweederde van de ondervraagden nam voor de coronaperiode actief deel aan activiteiten. 31% geeft aan ook nu behoefte te hebben aan gezamenlijke activiteiten. Daarbij wordt gedacht aan wandelen, fietsen, maar ook aan activiteiten die binnen georganiseerd kunnen worden. 
64% van de respondenten vindt het prettig om geïnformeerd te worden over activiteiten in Gorssel. Een ruime meerderheid bezoekt daarvoor Gorssel.nl en leest De Gids.

Contact
Ruim dertig inwoners hebben aangegeven behoefte te hebben aan telefonisch contact of een bezoek. Met hen zal de werkgroep de komende tijd contact opnemen. Wie graag contact wil, maar vergeten is zijn telefoonnummer te vermelden of de enquête niet retour heeft gezonden, kan contact opnemen met Lieke Schlatmann via tel. 0622965116 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vervolg 
De werkgroep gaat alle behoeften op een rijtje zetten en kijken wat er op korte termijn gedaan kan worden. Dat kan zijn: hulp bieden met de computer, organiseren van een wandelgroep, zorgen voor mobiliteit voor mensen die aan huis gekluisterd zijn, helpen bij - en beantwoorden van persoonlijke vragen, bezoeken van inwoners aan huis en het organiseren van nieuwe activiteiten, binnen en/of buiten.

Reactie werkgroep
De werkgroep is erg blij met de vele positieve reacties. Lieke Schlatmann: “Voor ons een extra motivatie om zo snel mogelijk met alle informatie aan de slag te gaan! We beginnen met telefonisch contact leggen met diegenen die daarom gevraagd hebben én we beginnen met huisbezoeken. En wie een goed idee heeft om andere of nieuwe inwoners te helpen: laat het ons weten, we denken en doen graag mee. En nog even dit: willen die twee inwoners die wegwijs gemaakt willen worden op de computer contact met ons opnemen?”.


Gorssel, 15 mei 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends