Laatste nieuws

‘Ruimte voor dementie’ bij De Borkel

De Borkel, locatie van Sensire in Gorssel, gunt zijn bewoners met dementie zoveel mogelijk vrijheid. Ze mogen zich vrij bewegen en hun eigen keuzes maken en blijken daardoor actiever, mobieler en gelukkiger. Concreet betekent dat het ‘open deuren beleid’ wordt toegepast. Gedurende de dag zijn de afdelingsdeuren van de Flora niet op slot. Er zijn extra activiteitenbegeleiders en welzijnsmedewerkers aangenomen die dagelijks zorgen voor een leuke dagbesteding. Hierdoor zijn er iedere dag meer mensen aanwezig die een oogje in het zeil houden.
Wie in Gorssel iemand met dementie op straat tegenkomt, hoeft zich geen zorgen te maken: de zorgprofessionals kunnen de bewoner volgen door middel van dwaaldetectie en GPS. 

Achtergrond
BorkelTuin klein'Open deuren' beleid bij De BorkelMet ingang van 1 januari 2020 is de (nieuwe) Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Deze wet bepaalt dat er beter gekeken moet worden naar de bewegingsvrijheid van mensen met dementie. De wet regelt wanneer onvrijwillige zorg kan worden verleend of wanneer iemands vrijheid mag worden beperkt. Dat betekent onder meer dat, alleen als het echt niet anders kan, de vrijheid van iemand met dementie mag worden beperkt of onvrijwillige zorg mag worden toegepast. Als laatste redmiddel dus.
Sensire: ”Wij noemen de Wzd liever ‘de Wet Kwaliteit van leven en Vrijheid’. De wet sluit beter aan bij onze visie: alle ruimte om meer met en voor de mens met dementie te ondernemen”. 

Dwaaldetectie
Bij De Borkel zijn de deuren die toegang geven tot ‘Hortensia/De Vlieren en Kamperfoelie/Sering geopend tussen 09.00 en 19.00 uur. Bezoek dat na 19.00 uur wil komen, kan aanbellen. 
Wie meer wil weten, kan contact opnemen met regieverpleegkundige Wijnie Nieboer. Per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06-30186563.


Gorssel, 17 juli 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends