In 2014 trad het Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor op in de (toen nog onverbouwde) kerkzaal van de protestantse kerk in Gorssel. Op 1 december 2018, vier jaar later en in een geheel vernieuwde kerkzaal, kwam opnieuw een kozakkenkoor naar Gorssel: het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor.
Het koor
Het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) werd in 1982 opgericht, toen nog onder de naam Twents Kozakkenkoor en staat onder leiding van Paul Kempers. Het repertoire van het EBKK is gevarieerd: Byzantijnse muziek (liederen uit de Russisch-Orthodoxe kerk) en Russische volksmuziek.
Toegegeven: de Enschedese kozakken zagen er minder stoer uit dan het Kowalew Kozakkenkoor (dat waren ‘echte’ Russen), maar hun muziek was er niet minder om.
Orthodoxe traditie
Het eerste gedeelte van het optreden voor de pauze was gewijd aan muziek uit de orthodoxe traditie. De koorleden waren gehuld in paarse kleding, de kleur van bezinning in de adventstijd.
De uitvoering van ‘Otsje Nasj’ (Onze Vader) en ‘Swjatyj Bozje’ (Kyrie) klonk zacht en ingehouden. In ‘Gospodi Pomieloej’ (Heer ontferm u) schakelden de zangers ogenschijnlijk moeiteloos van fluister naar jubeltonen. Solisten hadden een prominente rol, waaronder vooral de mooie krachtige bas genoemd moet worden. Zijn stem vulde de kerk in ‘Sovjet Prjevetsni’. In dit lied uit de Byzantijnse traditie verkondigt aartsengel Gabriël de blijde boodschap aan Maria.
Kozakkenliederen
De laatste drie liederen voor de pauze kwamen uit het kozakkenrepertoire, dat na de pauze volop klonk. Het koor kwam op in felrode kozakkenjassen en vertolkte met verve schippersgezangen, liefdesliedjes, soldatenkoren en een lied over een zwaluw die briefjes van een gevangene smokkelt. Dezelfde zware bas als voor de pauze schitterde in het kozakkenlied Dvenadtsatj Razbojnikov (‘De twaalf rovers’). Vrolijke maar ook weemoedige muziek. En net als vier jaar geleden bij het Kowalew Kozakkenkoor was de toegift het bekende ‘Kalinka’.
Het concert werd afgesloten met een gebed uit de Byzantijnse rite. Daarbij gingen de kozakkenmutsen af.
Dorpshuis
De kerkzaal leent zich heel goed voor muziek in een ‘gewijde’ sfeer, maar is ook een goede omlijsting voor vrolijke muziek. Dat er best vaker muziek in de kerk mag klinken, blijkt wel uit de grote opkomst: er waren bijna 250 toehoorders. Peter van der Steege en koster Bernard van Dijk waren er druk mee, daarbij bijgestaan door veel vrijwilligers. Zo is de kerk een echt ‘dorpshuis’!
Redactie Gorssel.nl
2 december 2018