Laatste nieuws

Salamanders, schimmels en ringslangen

Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Neder­land) doet onderzoek naar een voor salaman­ders dodelijke schimmel en roept inwoners van Gorssel en directe om­geving op om zieke of dode salamanders bij RAVON te melden. Ook ondersteunt de stichting broeihoop­werkgroepen, vrijwilligers die hopen aan­leggen waar ring­slangen eieren kunnen afzetten en vraagt deze werk­groepen zich bij een speciale website aan te melden.

Salmanders en schimmels
Salamander kleinKamsalamander tijdens de trek naar het voortplantingswater (foto: Jelger HerderIn 2021 heeft RAVON in Gorssel populaties salamanders gevolgd die getroffen waren door een schimmel­ziekte. Nederlandse salamanders zijn gevoelig voor deze oorspronkelijk Aziatische schim­mel. Medewerkers van RAVON onder­zoeken nu, in opdracht van de provincie Gelder­land, wat de impact is van de schimmel op de populaties kam­salamanders en kleine water­salamanders. Bij het eerdere onder­zoek bleek dat de schimmel op veel meer plekken voorkwam dan eerder gedacht en ook dat niet alle besmette indivi­duen sterven. In 2022 wil RAVON de verspreiding van de schimmel nog beter in kaart brengen en ook de impact op de verschillende populaties beter bestuderen. De schimmel is on­gevaarlijk voor mensen. 

Zieke of dode exemplaren melden
RAVON roept iedereen in Gorssel of omgeving op om, als u zieke of dode salaman­ders (of andere amfi­bieën of reptielen) ziet of heeft gezien, contact met RAVON op te nemen. Dat kan via een email naar Annemarieke Spitzen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of via het formulier op de website (https://www.ravon.nl/Zakelijk/Ziektes). Op het YouTube kanaal van RAVON staat een presentatie  en een animatie met achtergrondinformatie over het melden van zieke en dode reptielen en amfibieën.

Ringslang en broeihopen
Ringslang kleinVrijwilligers werken aan een broeihoop voor de ringslang (foto: RAVON)Het aanbreken van de lente betekent voor veel zogenaamde broeihoop­werkgroepen het startsein van een nieuw broeihopen­seizoen. Op tientallen plekken in het land leggen vrijwilligers speciale hopen aan waar de ringslang, een on­gevaarlijke slang die graag zwemt, haar eieren in kan afzetten. Het succes van deze hopen, de uitgekomen eitjes, is goed inzichte­lijk te maken via de RAVON-website www.broeihopen.nl. Het doel was (en is) broeihoop­werkgroepen te ondersteunen en hun kennis en gegevens centraal te bundelen op de website. Inmiddels maken tientallen werk­groepen in alle provincies waar de ringslang voorkomt actief gebruik van www.broeihopen.nl. Op de website kunnen o.a. het aantal (uitgekomen) eieren door­gegeven worden. Sinds de oprichting van de website zijn er al ruim 200.000 eieren ingevoerd. 

Werkgroep aanmelden
De stichting vraagt actieve broeihoop­werkgroepen in Gorssel en omgeving die nog niet zijn aangesloten bij www.broeihopen.nl op om dit te doen. Aanmelden kan hier. RAVON helpt aspirant werk­groepen ook graag. Deze groepen kunnen zich ook aanmelden via de website of via de landelijk coördinator. Informatie nodig ter oriëntatie? Voor dit doel heeft RAVON twee brochures ontwikkeld (brochure 1brochure 2). De brochures kunnen ook via de post opgestuurd worden. Hulp nodig bij het aanmelden of een andere vraag? Neem dan contact op met landelijk coördinator Tariq Stark (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 


Gorssel, 23 maart 2022

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends