Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) doet onderzoek naar een voor salamanders dodelijke schimmel en roept inwoners van Gorssel en directe omgeving op om zieke of dode salamanders bij RAVON te melden. Ook ondersteunt de stichting broeihoopwerkgroepen, vrijwilligers die hopen aanleggen waar ringslangen eieren kunnen afzetten en vraagt deze werkgroepen zich bij een speciale website aan te melden.
Salmanders en schimmels
In 2021 heeft RAVON in Gorssel populaties salamanders gevolgd die getroffen waren door een schimmelziekte. Nederlandse salamanders zijn gevoelig voor deze oorspronkelijk Aziatische schimmel. Medewerkers van RAVON onderzoeken nu, in opdracht van de provincie Gelderland, wat de impact is van de schimmel op de populaties kamsalamanders en kleine watersalamanders. Bij het eerdere onderzoek bleek dat de schimmel op veel meer plekken voorkwam dan eerder gedacht en ook dat niet alle besmette individuen sterven. In 2022 wil RAVON de verspreiding van de schimmel nog beter in kaart brengen en ook de impact op de verschillende populaties beter bestuderen. De schimmel is ongevaarlijk voor mensen.
Zieke of dode exemplaren melden
RAVON roept iedereen in Gorssel of omgeving op om, als u zieke of dode salamanders (of andere amfibieën of reptielen) ziet of heeft gezien, contact met RAVON op te nemen. Dat kan via een email naar Annemarieke Spitzen (
Ringslang en broeihopen
Het aanbreken van de lente betekent voor veel zogenaamde broeihoopwerkgroepen het startsein van een nieuw broeihopenseizoen. Op tientallen plekken in het land leggen vrijwilligers speciale hopen aan waar de ringslang, een ongevaarlijke slang die graag zwemt, haar eieren in kan afzetten. Het succes van deze hopen, de uitgekomen eitjes, is goed inzichtelijk te maken via de RAVON-website www.broeihopen.nl. Het doel was (en is) broeihoopwerkgroepen te ondersteunen en hun kennis en gegevens centraal te bundelen op de website. Inmiddels maken tientallen werkgroepen in alle provincies waar de ringslang voorkomt actief gebruik van www.broeihopen.nl. Op de website kunnen o.a. het aantal (uitgekomen) eieren doorgegeven worden. Sinds de oprichting van de website zijn er al ruim 200.000 eieren ingevoerd.
Werkgroep aanmelden
De stichting vraagt actieve broeihoopwerkgroepen in Gorssel en omgeving die nog niet zijn aangesloten bij www.broeihopen.nl op om dit te doen. Aanmelden kan hier. RAVON helpt aspirant werkgroepen ook graag. Deze groepen kunnen zich ook aanmelden via de website of via de landelijk coördinator. Informatie nodig ter oriëntatie? Voor dit doel heeft RAVON twee brochures ontwikkeld (brochure 1/ brochure 2). De brochures kunnen ook via de post opgestuurd worden. Hulp nodig bij het aanmelden of een andere vraag? Neem dan contact op met landelijk coördinator Tariq Stark (
Gorssel, 23 maart 2022
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels