Laatste nieuws

Samen verduurzamen

Met een prijs­plafond voor stroom en gas probeert de over­heid de energie­kosten voor huishoudens in 2023 binnen de perken te houden. Klimaat­burgemeester Marloes van Schaik en burger­coöperatie LochemEnergie helpen daarnaast huis­houdens binnen de gemeente Lochem om het energie­gebruik verder terug te dringen. Dat gebeurt onder andere met de zogenaamde buurt­aanpak in Gorssel-Noord en met de energi­eactie voor mensen met een laag inkomen. Voor een aantal huurders van woningen van IJssel­dal Wonen loopt verder een actie om zonne­panelen op hun huizen te plaatsen.

Buurtaanpak
KlimaatMarloes kleinFlyer van de Klimaatburgemeester voor Gorssel-NoordSamen met Klimaat­burgemeester Marloes van Schaik (zie het artikel op Gorssel.nl van 29 oktober 2022) is inmiddels een buurt­aanpak in Gorssel-Noord gelanceerd, het gebied tussen Kozakken­weg, Dommerholts­weg en Ketenbos­weg. Het idee is dat mensen in de buurt samen­werken bij het verduur­zamen van hun huis. Doordat de huizen in de buurt op elkaar lijken, kunnen buren elkaar helpen in het onder­zoek naar de verduurzamings­mogelijkheden en leren van elkaars ervaringen. Marloes: “En door samen te werken kan verduur­zamen ook nog gezellig zijn.”
Om het enthousiasme in Gorssel-Noord te polsen heeft Marloes via een flyer een vragen­lijst opgesteld en in de buurt verspreid. De enquête is ook hier te vinden. Bewoners uit Gorssel-Noord kunnen de vragen­lijst tot uiterlijk 15 januari 2023 invullen. Bij vragen kan contact op­genomen worden met Marloes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..BespaaractieLogo kleinLochem helpt huishoudens met energiemaatregelen

Energieactie
In 2023 loopt ook nog steeds de energie­actie van Lochem­Energie, waarbij mensen met een laag inkomen (zie het artikel op Gorssel.nl van 9 november 2022) hulp kunnen krijgen, bij­voorbeeld van energie­conciërges die kleine aanpassingen in de woning kunnen begeleiden of bij het vervangen van ‘stroom vretende’ koel­kasten of was­machines. Lochem­Energie heeft in de hele gemeente in­middels al meer dan 350 huishoudens kunnen helpen; in Gorssel gaat het tot nu toe om enkele tientallen huis­houdens.

Zonnepanelen op huurwoningen
RuiterwegZon kleinLochemEnergie legt zonnepanelen op ontbrekende huurwoningen (foto: Streetview)In de Eefde, Epse en Gorssel zijn enkele jaren geleden door LochemEnergie zonne­panelen geplaatst op huur­woningen van IJsseldal Wonen. In overleg met de woning­corporatie zijn nu een paar straten aangewezen waar op ont­brekende woningen alsnog panelen gelegd kunnen worden. De actie is in Gorssel gestart bij de Ruiter­weg en in de Vogel­buurt. Andere straten volgen later nog.


Redactie Gorssel.nl
3 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends