Laatste nieuws

Sapdag & Meer rond ’t Valcke in Eefde

Op zondag 17 september 2023 organiseert de Stichting IJssel­hoeven verschillende activiteiten tijdens het evenement ‘Sapdag & Meer’ op boerderij ’t Valcke in Eefde. Fruitboom­bezitters kunnen (na aanmelding) hun appels en peren laten persen, er zijn streek­producten te koop en er is nog veel meer te beleven.

Stichting IJsselhoeven
Sap 1 kleinSapdag & Meer 2023 op 't Valcke in Eefde met straattheater (onder)De Sapdag op ’t Valcke is een initiatief van de Stichting IJssel­hoeven. De stichting is in 2003 opgericht door een groep bewoners wie het verdwijnen van de karakteristieke IJssel­hoeven aan het hart gaat. De IJsselhoeven zijn grote beeld­bepalende boerderijen in de IJsselvallei, herkenbaar aan het dwars­geplaatste voorhuis (T-vorm) met vaak meerdere grote schuren erbij. Ze zijn gebouwd in de negentiende eeuw door welvarende graan­boeren en zijn de stille getuigen van het rijke verleden van de IJssel­vallei. 

Rijksmonument
't Valcke in Eefde is een rijksmonument van architectuur­historische waarde en als goed bewaard voorbeeld van een T-boerderij in de IJssel­vallei een belangrijk element voor het aanzicht van de omgeving. Ook een bij­schuur en kippen­hok zijn aangemerkt als rijks­monument. De huidige boerderij dateert uit de negen­tiende eeuw, maar het gebouw bevat ook oudere elementen.

Sapmobiel
Sap 2 kleinTijdens de ‘Sapdag & Meer' zijn er verschillende activiteiten op ’t Valcke. Zo kunnen bezitters van fruit­bomen hun appels en peren laten persen door een ‘sapmobiel’. Op de deel van de boerderij zijn ambachtelijke streek­producten te koop zoals meel, honing, groente en walnoten­olie. Er is een demonstratie stro­vlechten, voor kinderen is er een grabbel­huis, er is kunst te bekijken in en rond de boerderij (bijvoorbeeld wol­schilderijen van Atelier het Bonte Schaap). Vanaf 11.00 uur is er doorlopend straat­theater onder leiding van Wilma Makkink en om 15.00 uur verzorgt Muziek­vereniging Concordia uit Eefde een optreden.

Informatie
De Sapdag vindt plaats op 17 september 2023, van 11.00 tot 16.00 op boerderij ’t Valcke, Valkeweg 3 in Eefde. De toegang is gratis. 
Voor het persen van fruit dient u zich uiterlijk 5 september 2023 aan te melden bij Ton Uenk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van naam, adres, telefoon­nummer en het geschatte aantal kilo’s gaaf en rijp fruit. De minimum hoeveelheid die verwerkt kan worden is 75 kilo.

Gorssel, 24 augustus 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends