Laatste nieuws

Schaapjes tellen in Gorssel

Schaap 2 kleinDit beeld is binnenkort ook te zien in GorsselSlechte slapers kunnen binnenkort echte schapen tellen in Gorssel. Vanaf half juli 2021 begrazen vijftig schapen van Schapen­service Hurby uit Eefde gras­percelen langs de Dommer­holtsweg, rond de Vogelbuurt, langs de Eiken­singel, het groene ‘brinkje’ aan de Hoefslag, de gras­veldjes rond Grooterkamp, Smitskamp en Wielewaalpad en bij de begraafplaats.

Poll Dorset
Herder Herbert Nijkamp heeft 120 ooien, 90 lammeren en 30 rammen. Het ideale ras voor begrazing is de ‘Poll Dorset’ uit Engeland. Herbert: “Deze schapen kunnen zowel op grond met weinig voeding worden ingezet als in het weiland. De dieren staan het hele jaar buiten; in het najaar en in de winter bemesten ze het land. Ze staan bekend als rustig en relaxed.” Een belangrijke eigenschap voor dieren in de dorps- en stadsnatuur. “Sommige rassen zijn heel mooi, maar angstig en teruggetrokken. Die vind ik vooral mooi bij iemand anders in de wei”.

Duurzaam
SchapenGorssel Noord kleinOp deze plekken ten zuiden van de Joppelaan zullen de schapen grazenDe ‘duurzame grasmaaiers’ komen ook op plekken die machinaal lastig te bereiken zijn en verspreiden tijdens hun trektocht zaden, vruchten en plantdelen. Daarmee zorgen ze voor een rijke vegetatie. “Begrazing door schapen heeft echt voordelen ten opzichte van grasmaaiers: minder geluids­overlast, het is natuurlijker, ecologisch en milieu­vriendelijker”, somt Herbert op. “Doordat schapen korter afmaaien dan een machine, krijgt de bodem meer licht en ruimte. Schapen verplaatsen zaden die in hun hoeven, wol en mest gaan zitten. SchapenGorssel Zuid kleinOp deze plekken ten noorden van de Joppelaan zullen de schapen grazen

De schapen - ooien en lammeren – leggen kleine afstanden af. Vervolgens staan ze ongeveer 24 uur op een plek die wordt afgezet met tijdelijke rasters. Die rasters staan onder stroom staan “om de schapen binnen en honden buiten te houden”.

Informatie
Herbert Nijkamp is regelmatig bij de kudde aanwezig. Vragen (over de kudde of de begrazing) zijn bij hem van harte welkom.

Bij onregelmatigheden (een ziek schaap of een defect aan de rasters) is de schaapherder. bereikbaar op het noodnummer 06-23719068.
 

  
Redactie Gorssel.nl
30 juni 2021

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends