Over de IJssel tussen Gorssel en Wilp vaart al heel lang een veer. Tegenwoordig zijn voetgangers en fietsers verwend met een moderne variant, die op bijna dezelfde plek overvaart, maar tot 1962 heeft een houten veerboot dienst gedaan. Die boot heeft op zaterdag 7 juni 2014 een mooie laatste rustplaats gekregen bij Museum Lunchcafé De Kribbe in Wilp. De burgemeesters van Voorst en Lochem roeiden de boot hoogstpersoonlijk nog eenmaal de IJssel over.
Roeiende burgemeesters
Op zaterdagmiddag 7 juni heetten vele tientallen toeschouwers aan de Voorster kant de roeiende burgemeesters welkom. Jos Penninx, burgemeester van Voorst, en Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem, verzorgden de laatste tocht van het oude houten veerbootje vanaf de Houtwal in Gorssel naar de veerstoep aan de Voorster kant. Beiden waren in hun nette pak en voorzien van ambtsketen, maar dat weerhield hen niet van een stevig partijtje roeien. De burgemeesters werden in de boot begeleid door de heren Gerrit en Johan Wolters.
Het was prachtig weer, misschien wel een beetje te warm voor een roeitochtje over de behoorlijk sterk stromende IJssel. Daarom hadden de organisatoren gezorgd voor een buitenboordmotor die af en toe enige bijsturing kon geven.
En zo kon al na zo’n tien minuten de veerboot onder een hartelijk applaus worden verwelkomd aan de Voorsterzijde.
De Kribbe
Terwijl het gezelschap zich alvast naar De Kribbe spoedde, werd de boot uit het water getakeld en per tractor naar zijn laatste rustplaats vervoerd die speciaal voor dat doel vlak naast de ingang van De Kribbe is verrezen. Beide burgemeesters onthulden samen met de dames Johanna Lensink-Tuitert (dochter van de laatste veerbaas) en Rikie Jansen-Wolters (geboren en getogen op De Houtwal) het naambord op het nieuwe onderkomen.
Geschiedenis
De geschiedenis van het veer gaat terug tot 1240. De veerdienst werd verzorgd vanaf Het Dommerholt aan de Gorsselse kant van de IJssel, dat dienst deed als boerderij, herberg, veerhuis en aanlegplaats voor schepen. In 1927 werd de boerderij annex herberg opgesplitst in café en boerderij. Het café kreeg toen de naam De Houtwal. De boerderij bleef Het Dommerholt heten.
De gebroeders Geriit en Johan Wolters zijn geboren op Het Dommerholt. In de Tweede Wereldoorlog werd de boerderij verwoest en later iets verderop opnieuw opgebouwd. Johan woont daar nog steeds. Gerrit woont inmiddels in Holten; hij is de eigenaar van de veerboot.
De exploitatie van het café kwam in 1927 in handen van het echtpaar Bertus en Jantje Tuitert. Bertus zorgde vooral voor het café en terras en zijn vrouw Jantje voor het overzetten van personen met de veerboot. Hun dochter Johanna was vandaag bij de onthulling betrokken.
Gorssel.nl
8 juni 2014