Laatste nieuws

Scouting steekt de draak met leiding

Op zaterdag 22 april 2017 hield Scouting IJsselgroep zijn jaarlijkse Sint-Jorisviering. Deze dag, die in het teken staat van ‘goed en kwaad’, is altijd weer een bijzondere dag met plechtige en leerzame momenten, maar ook met veel lol en plezier.

Sint-Jorisdag
ScoutingJoris1Sint-Jorisdag is de naamdag (23 april) van Sint-Joris, de beschermheilige van de scouting.
Het verhaal van Sint-Joris die de draak verslaat werd traditioneel gebruikt als voorbeeld voor de scout, die moet helpen waar hij kan. Het vroegere thema ‘ridderlijkheid’ is tegenwoordig verschoven naar ‘goed en kwaad’.

Rode tulp
De scouts fietsten eerst naar de begraafplaats in Gorssel, om een rode tulp te leggen bij de graven van de Engelse en Canadese soldaten die in de oorlog het kwaad hebben bestreden
en daarbij zijn omgekomen.
ScoutingJoris2Dit jaar was er een doedelzakspeler en dit was erg indrukwekkend. Dat maakte de plechtigheid extra bijzonder voor de jongens.

Spel
Daarna was het tijd voor plezier. De creatieve leiding had een uitdagend spel bedacht. En na de gezamenlijke gezonde maaltijd was het tijd voor het Sint-Joris kampvuur.
De kampvuurkuil zat weer lekker vol met (jeugd) leden, ouders, grootouders en andere belangstellenden en er werd uit volle borst meegezongen met de bekende kampvuurliederen.
ScoutingJoris3Het vuur werd traditioneel op spectaculaire manier ontstoken, want waarom zou je het ‘normaal’ doen als het bijzonder kan?
Stijn, Maarten, Tom, Ype, Gijs, Kalle en JP werden ‘geïnstalleerd’ bij hun groep. Maar ook de nieuwe leiding en zelfs de voorzitter werden officieel geïnstalleerd. Dit betekent dat ze er vanaf nu helemaal bij horen. En natuurlijk werd ook het beroemde Sint-Jorisverhaal verteld en uitgebeeld. Dit keer op een bijzondere manier door Wilma Makkink. Iedereen luisterde en keek ademloos toe.

In het zonnetje gezet
scoutingJoris5Na de pauze nam voorzitter Niels Meijerink onverwacht het woord. De leiding, die alle regie in handen dacht te hebben, werd naar voren gehaald en als Sint-Joris geëerd. Vooral Dave Schonewille, Dennis Veeneman, Bert-Jan Hissink (helaas afwezig) en Rudy Brummelman werden goed in het zonnetje gezet. Gemiddeld geven ze al meer dan tien jaar leiding aan de jongens van de scouting. Er is zelfs een nieuwe speltak bijgekomen door een van deze heren. En omdat het voltallige bestuur deze heren als ‘Helden’ ziet, mag de hele gemeenschap dit ook weten. Uit handen van de voorzitter kregen ze een
‘Certificaat van Bijzondere Waardering’ en dat
certificaat zal een ereplek krijgen in het scoutinggebouw.
ScoutingJoris10En de jongens van de leiding kregen alle vier een mooie vleesbon, die in het barbecueseizoen vast welkom is.
Het was weer een gezellig samen zijn, daar bij Scouting IJsselgroep.

Benieuwd naar het St. Joris verhaal? Of misschien naar meer foto’s? Kijk dan op https://www.scouting-ijsselgroep.nl/sintjoris

De foto's zijn van Floris Meijer. Klik op een foto om de hele serie te bekijken.


Gorssel, 27 april 2017

ScoutingJoris8

ScoutingJoris4

ScoutingJoris6

ScoutingJoris7

ScoutingJoris9

ScoutingJoris11

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends