Laatste nieuws

Scouts IJsselgroep verslaan de draak

Op zaterdag 20 april 2019 werd bij Scouting IJsselgroep de jaarlijkse Sint-Jorisdag gevierd. Op deze dag staan de scouts gezamenlijk stil bij de strijd tussen goed en kwaad. Dit is een traditie die al sinds de oprichting van Scouting IJsselgroep in 1945 plaats­vindt.

Sint-Jorisdag
Scouting 1 kleinSint-Jorisdag is de naamdag (23 april) van Sint-Joris, de beschermheilige van de scouting.
Het verhaal van Sint-Joris die de draak verslaat werd traditioneel gebruikt als voorbeeld voor de scout, die moet helpen waar hij kan. Het vroegere thema ‘ridderlijk­heid’ is tegenwoordig verschoven naar ‘goed en kwaad’.

Rode tulpen
Bij het begin van de dag werden op de begraaf­plaats in Gorssel rode tulpen gelegd om stil te staan bij de helden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Zij hebben er immers voor gezorgd dat het kwaad is bestreden, zodat wij nu in vrij­heid kunnen leven. Daarnaast zijn ook de burgerslachtoffers die in Gorssel gevallen en hier begraven zijn herdacht. Voorafgaand aan de bloemlegging werd het verhaal verteld over het vliegtuig van de RAF dat op 5 januari 1945 in Harfsen is neer­gestort en waarvan de bemanning in Gorssel is begraven. 

Sint-Joristraining
Scouting 3 kleinAansluitend aan de bloemlegging speelden de leden een gezamenlijk spel. Hierbij werd een tocht gelopen. Onder­weg konden de welpen en scouts Sint-Joristraining volgen, om zo zelf ook een held te worden. Na een gezamenlijke maaltijd werd de dag afgesloten in de kampvuur­kuil met ouders/verzorgers, (oud)leden en belangstellen­den. Door de droogte van afgelopen periode kon het bijbehorende traditionele kamp­vuur niet ontstoken worden. Daarom was er dit jaar een digitaal kamp­vuur. Bij dit vuur werd het verhaal van Sint-Joris en de draak verteld. 

Modern karakter
Scouting IJsselgroep staat voor Vriendschap, Outdoor en Traditie. Met zijn activiteiten draagt de scouting bij de aan de persoonlijke ontwikke­ling van de leden en moet de wereld elk dag een beetje mooier worden. Het jaarlijks vieren van Sint Jorisdag draagt bij aan de tradities van Scouting IJssel­groep, die, ondanks die tradities, een modern karakter uitstraalt.


Gorssel, 24 april 2019

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends