Laatste nieuws

Sint Jorisdag bij Scouting: Eerbetoon, Spel en Waardering

Scouting IJsselgroep uit Gorssel vierde op 22 april 2023 een gedenkwaardige manier Sint Jorisdag. Sint Jorisdag staat in het teken van de bescherm­heilige van Scouting, Sint Joris, die de draak versloeg en hiermee het kwaad verdreef. De dag begon 's middags met een bezoek aan de begraaf­plaats in Gorssel om tulpen te leggen voor 'onze Sint Jorissen', geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. De tulp vormt hierbij het symbool voor de overwinning van het goede op het kwade.

Middagspel
Sint Jorisdag kleinSint Jorisdag begon met een eerbetoon aan 'onze eigen Sint Jorissen'Na het bezoek aan de begraaf­plaats werd er op de Gorsselse heide een middagspel gespeeld, met verschillende spelletjes, waaronder Sint Joris-Memory, papieren vliegtuigjes vouwen en zover mogelijk laten vliegen, een quiz genaamd ‘ren-je-rot’ en ‘eerste hulp bij draken­ongevallen’. De draak kreeg pepermuntjes (tegen zijn slechte adem) en Joris reed op een konijn in plaats van op een paard.

Chili con carne
De festiviteiten werden voortgezet op het eigen terrein van Scouting IJsselgroep, waar de leden genoten van een heerlijke maaltijd van chili con carne. De dag werd afgesloten met een sfeervol kampvuur. Helaas viel dat kampvuur in het water door een regenbui, maar gelukkig kon het feest binnen worden voortgezet. Nieuwe leden werden tijdens deze ceremonie geïnstalleerd en ontvingen de blauw-gele das, wat hen officieel onderdeel maakt van de Scouting IJsselgroep. In totaal werden acht welpen, tien scouts, drie explorers, drie roverscouts en twee kaderleden geïnstalleerd.

Bijzondere waardering
Marianne Straver kleinMarianne StraverTijdens het kampvuur werd er bijzondere aandacht geschonken aan Marianne Straver, penning­meester bij de IJsselgroep. Zij ontving het waarderings­teken ‘Gouden Edelhert’ uit handen van Eefje Smeulders, bestuurslid van Scouting Nederland.
Marianne Straver heeft in haar jaren bij Scouting een indruk­wekkend cv opgebouwd met 63 (historische) functies binnen diverse Scouting­organisaties en verschillende landelijke en internationale organisatie­onderdelen. Haar betrokkenheid bij de Wereld Jamboree in Japan en de VS en haar inzet voor het Nawaka (Nationaal Waterkamp binnen Scouting Nederland, red.) zijn slechts enkele voorbeelden van haar toewijding aan Scouting. Ook Mariannes inspanningen om de vereniging toekomst­bestendig te maken en haar rol als vraagbaak en klankbord bij het oplossen van conflict­situaties binnen Scouting zijn noemens­waardig.

 
Gorssel, 23 april 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends