Laatste nieuws

Sluiting dreigt voor kerkgebouwen Joppe en Epse

De kernen Joppe en Epse dreigen ontmoetings­plekken kwijt te raken. Onlangs kwam het bericht naar buiten dat de rooms-katholieke kerk in Joppe aan de eredienst ont­trokken wordt en ook de protestantse kerk in Epse wordt op termijn verkocht.

Joppe
Toekomst Joppe 1 kleinVoor de rooms-katholieke kerk Joppe dreigt sluiting. Het bestuur van de parochie HH. Twaalf Apostelen, waar de Geloofs­gemeenschap Joppe toe behoort, heeft besloten tien van de dertien kerken aan de eredienst te ont­trekken. Oplopende onderhouds- en exploitatie­kosten, gepaard aan een daling van het aantal vrijwilligers en afnemende kerk­betrokkenheid hebben het parochiebestuur tot dit besluit gebracht. Met de tien locaties, waaronder dus Joppe, volgt op korte termijn nader overleg over de sluiting van de kerk, de mogelijkheden tot voort­zetting van lokale activiteiten en de herbestemming van het kerk­gebouw. Volgens het parochie­bestuur wordt daarbij ‘maatwerk’ toegepast. Wat ‘maatwerk’ betekent voor de kerk in Joppe moet worden afgewacht. 
Locatieraad en pastoraat­groep van de geloofs­gemeenschap Joppe laten weten geschrokken te zijn, maar pas met een reactie te komen als er meer concrete informatie is.

Epse
kerkepse2gr 79278054 1935038662 kleinOok het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Gorssel-Epse wordt vanwege oplopende exploitatie­kosten per begin 2023 afgestoten. Complicatie is wel, dat het gebouw ook fungeert als dorpshuis en dat daarover met de gemeente Lochem afspraken zijn gemaakt. De voorzitter van de Dorpsraad Epse-Joppe is op de hoogte en gaat ervan uit dat kerkenraad en gemeente Lochem met de Dorps­raad zullen overleggen over de toekomst van het Dorpshuis en de daarvoor benodigde financiën.


Redactie Gorssel.nl
29 november 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends