Laatste nieuws

Soloalbum van Gorsselnaar Jan Hovers

Musicus en Gorsselnaar Jan Hovers nam tijdens de lockdown thuis een solo­album op om het in de beroemde Abbey Road Studios in Londen af te laten maken. Een ultieme droom kwam uit.

Abbey Road Studios
CLIMB logo kleinJan Hovers verhuisde tijdens de lock­down van Amsterdam naar Gorssel, zegde zijn baan als museum­directeur op en nam thuis zijn eerste solo­album op met eigen werk. Daarmee ging een jeugd­wens in vervulling. Vervolgens vertrok hij in de zomer van 2022 naar Londen om de plaat in de beroemde Abbey Road Studios te masteren (het technisch in balans brengen van de muziek). Dit gebeurde door mastering-engineer Alex Wharton. Niet de eerste de beste: Wharton had eerder muziek onder handen van onder meer The Beatles, The Pixies, Marvin Gaye, Mum­ford and Sons, Gilberto Gil en vele anderen. Voor  Beatles­fan Hovers was vooral het feit dat Wharton zo’n beetje de hele solo­catalogus van Paul McCartney heeft gemasterd de belangrijkste reden om voor hem te kiezen. 

Droom
Jan Hovers AbbeyRoad 2 kleinJans ultieme droom was zijn plaat af te maken op de ‘heilige grond’ waar ook The Beatles hun platen maakten. “Van jongs af aan ben ik gek op The Beatles en met name op McCartney. Dat is on­tegenzeggelijk ook aan mijn muziek te horen. Zonder dat ik hen overigens direct probeer te imiteren of dat ik denk in hun schaduw te kunnen staan. Ik heb simpel­weg de liedjes geschreven en opgenomen die in mijn hoofd rond­zongen. En ja, je bent natuurlijk een kind van je generatie”, aldus Hovers (63). 

Klimtocht
Het album is getiteld ‘Climb’, naar het openings­nummer dat gaat over de klim­tocht door het leven. ‘Climb’ bevat twaalf nummers en een instrumentale ‘bonus­track’, waarbij zo’n beetje alle denkbare muziek­stijlen voorbij komen. Van regel­rechte pop tot country, een ode aan James Bond, een paar ‘folky’ songs, een semi-flamenco nummer, een licht-klassiek lied, en natuurlijk ook wat Beatles-getinte nummers. Kortom, een eclectische verzameling, waarbij Hovers alle instrumenten bespeelt.

Duetvorm
Op een aantal nummers wordt hij in duet­vorm bijgestaan door onder meer de vooral in Oost-Nederland bekende Tessa Boom­kamp (onder andere Edwin Evers Band) en de in Duitsland wonende en werkende Hanna Prins. Maar ook Jans dochters en vriendin doen een muzi­kale duit in het zakje. “Zeg maar als mijn eigen Linda (McCartney, red.)”, zegt Hovers met een knip­oog. Eén nummer wordt geheel begeleid door het uit Zwolle afkomstige strijk­kwartet Amarens, waarvoor Hovers zijn eerste klassieke arrange­ment schreef. ‘Climb’ van Jan Hovers is op Spotify en alle andere streaming plat­forms te beluisteren. Het album zal rond de komende jaar­wisseling ook op vinyl verschijnen. 

Optreden
Op zaterdag 13 augustus 2022 treedt Jan Hovers, als een van de leden van de band ‘Three Guys Named Joe’ op in het Openlucht­theater in Gorssel: zie de agenda op Gorssel.nl.


 Gorssel, 2 augustus 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends