Laatste nieuws

Spannende vondst in Gorsselse kerk

Na de recent afgeronde verbouwing van de protestantse kerk in Gorssel trof de koster in een bergruimte in het kerkgebouw een kluis aan. Na enig zoekwerk werd ook de bijbehorende sleutel gevonden. Bij het openmaken kwamen tot ieders verrassing oude archiefstukken tevoorschijn.

Armenrekeningen
Kerkvondst1
In de kluis lagen onder meer een boek met verslagen van de vergaderingen van de kerkenraad van 1817-1831, er lag een zogenaamd Armenboek van 1669-1699, een contra (=kopie) doopboek van 1772-1859 en een Lidmatenboek van 1772-1859. Verder waren er nog armenrekeningen van 1717-1770, een rekening van uitgaven 1936-1940 en kasboeken, diverse schuldbekentenissen.
Kennelijk is de kluis na de wederopbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog opgeborgen en is er nadien niet meer in gekeken.

Regionaal Archief
Kerkvondst2
Kerkelijk archivaris Laurens Jansen: “Alle stukken zijn inmiddels overgedragen aan het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), waar gekeken wordt of er schadelijke zaken worden aangetroffen (papiervisjes bijvoorbeeld)”. Stads- en streekarchivaris Etienne van den Hombergh van het RAZ was zeer verheugd en vindt de vondst een bijzondere en waardevolle aanvulling op het kerkelijk archief dat in het Regionaal Archief Zutphen is opgenomen.

Tentoonstelling
De stukken worden tentoongesteld op de genealogische dag van de Historische Vereniging De Elf Marken, die gehouden wordt op 29 april 2017 in De Brink, het bijgebouw bij de kerk in Gorssel.


Gorssel, 3 april 2017

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends