Laatste nieuws

Speciaal programma 4 mei na Stille tocht

Op 4 mei 2022 vinden net als in voorgaande jaren in Gorssel herden­kingen plaats voor de gevallenen in de Tweede Wereld­oorlog. De Historische Vereniging De Elf Marken organiseert de herdenking van de over­steek over de IJssel door de Canadese bevrijders (Operatie Cannon­shot) en de Oranje­vereniging Gorssel houdt zich al sinds kort na de oorlog bezig met de organisatie van de ‘Stille tocht’ naar de begraaf­plaats in Gorssel. Na afloop van de Stille tocht is er in de kerk in Gorssel een speciaal programma.

Speciaal programma
Herdenken kleinSpeciale herdenkingsbijeenkomst op 4 meiNa afloop van de Stille tocht, om ongeveer 20.45 uur, is er in de protestantse kerk in Gorssel een speciaal programma rond de doden­herdenking, op verzoek van de Oranje­vereniging Gorssel samengesteld door Joop Hekkel­man, Henk Veenen­daal en Wilma Makkink. 
Centraal in het programma staan alle slacht­offers van de Tweede Wereld­oorlog uit de oude gemeente Gorssel en degenen die van elders kwamen en hier stierven. De gedachten gaan daarbij uit naar de vliegeniers en militairen die hun leven gaven om Neder­land te bevrijden, alle burgers die het leven lieten door oorlogs­geweld en genocide, de mensen die hun verzets­daden met de dood moesten bekopen, de mensen die op 24 september 1944 (‘zwarte zondag’) in Gorssel zijn gefusilleerd en de mensen uit de Gorsselse gemeen­schap die niet terugkeerden uit Indië. 
Joop Hekkelman verzorgt een kleine vertelling en Henk Veenen­daal laat liederen horen die bij 4 mei passen. Het koper­ensemble van De Harmonie Gorssel-Eefde verleent medewerking. 
Het programma duurt ongeveer 35 minuten en de toegang is gratis.


Redactie Gorssel.nl
29 april 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends