Staatsbosbeheer heeft twee wandelpaden in de Ravenswaarden bij het Zandgat, het zogeheten struinpad en het pad langs de IJssel, afgesloten voor publiek. Het gaat hier om wandelpaden die over gronden lopen die in eigendom zijn van Staatsbosbeheer.
Ook de gemeente Lochem laat weten dat de gesprekken met betrokkenen doorgaan en hoopt dat die zullen leiden tot verruiming van de wandelmogelijkheden in het gebied.
Uniek stukje Nederland
De Ravenswaarden maakt deel uit van een oud IJssellandschap bestaande uit graslanden met een goed ontwikkelde stroomdalflora. Het is een uniek stukje Nederland, met talrijke stroomruggen. Deze stroomruggen behoren tot de best bewaard gebleven kronkelwaarden in ons land.
Het gebied van de Ravenswaarden is ruim 240 hectare groot en strekt zich uit langs de IJssel van Gorssel tot Eefde. Staatsbosbeheer bezit ruim 50 hectare grond in de Ravenswaarden waarvan vrijwel alles is verpacht aan diverse boeren. Het is een Natura 2000 gebied, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en tegelijkertijd bijna geheel in agrarisch gebruik.
Wandelroutes
Het gebied is in het voorjaar 2014 van opnieuw ingericht waarbij meer wandel-mogelijkheden zijn gecreëerd. De agrariërs in het gebied hadden daar bezwaar tegen, maar de Raad van State heeft hen in het ongelijk gesteld. Dat zou betekenen dat de gerealiseerde wandelroutes in gebruik kunnen worden genomen, maar omdat er het een Natura-2000 gebied is, is daarvoor een handhavingsplan nodig. Daarover wordt nu al ongeveer twee jaar gesproken door de gemeente en diverse partijen die bij zo’n plan betrokken kunnen zijn, zoals de politie, SBB, grondeigenaren en gebruikers/boeren verenigd in de Uiterwaardencommissie. In de vrije doorgang van het struinpad worden rasters en borden geplaatst.
Gorssel, 23 november 2016
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels
Hoi,
Iets verder op richting eefde lijkt er nu ook een afsluiting te zijn.
Staan in ieder geval nu natura 2000 gebied bordjes, en is de toegang naar de IJssel versperd met prikkeldraad (waar je via hek door het weiland naar de Ijssel kan lopen, gps coordinaten google maps; 52.172541, 6.197403)
Enig idee wat dit is, of dit tijdelij kis of dat je er wel mag lopen?
Het hele gebied is een soort moskee waar je niet in mag. Een lachertje, het is aan beide zijden van de Ijssel gewoon een grasveldje. Er wordt veel te interessant over gedaan. Laat die verveelde bejaarden uit Gorssel eens lekker de stoute schoenen aantrekken, elders in Europa komt dit spastische gedoe gewoon helemaal niet voor, en het is er vaak vanzelfsprekend veel mooier.
Even voorstellen. Die boeren van dat hoger beroep zijn wij, Gerrit Steging en Ava van Baaren.
De schrijver of redacteur (misschien voortaan ook maar even voorstellen?) van dit artikel is overduidelijk goed ingevoerd in de materie en kent de voorgeschiedenis. Heeft het persbericht van Staatsbosbeheer over de afsluiting als uitgangspunt voor het stuk genomen en blijkbaar nog navraag gedaan bij gemeente Lochem. Volledigheidshalve had gorssel.nl dat natuurlijk ook bij de eigenaren moeten doen. Die hadden de werkelijke reden voor het sluiten van de paden kunnen noemen: Staatsbosbeheer kan of of wil niet aan een vergunningsvoorschrift voldoen.
De afsluiting is niet het resultaat van, al dan niet moeizaam, overleg met welke agrariër, boer of eigenaar dan ook. Zo invloedrijk zijn die nu ook weer niet.
Bovenstaand stuk wekt de indruk dat het afsluiten van de wandelpaden door Staasbosbeheer het gevolg is van (stroef) overleg met agrariers en andere belanghebbenden in het gebied.
Dit is pertinent onjuist.
De Provincie Gelderland heeft Staatsbosbeheer een vergunning verleend om de paden open te stellen.
Omdat Staatsbosbeheer niet voldoet aan de vereisten die de vergunning stelt, heeft de Provincie Staatsbosbeheer opgedragen de paden (weer) te sluiten.
De in het artikel genoemde agrariers en andere belanghebbenden in het gebied hebben hier helemaal niets mee van doen.
Als Staatsbosbeheer wel bereid is te voldoen aan de vereisten in de vergunning zijn de paden morgen weer open!
Jammer hoor. Bijna overal langs de IJssel kan gewandeld worden en die mogelijkheden worden steeds verder verruimd. Maar niet in Gorssel. Daar is de geasfalteerde dijk tussen Gorssel en Epse (publiek eigendom van het waterschap) streng verboden en mag staatsbosbeheer geen routes maken op haar eigen grond.
Treurig eigenlijk en niet uit te leggen.