Laatste nieuws

Stappenplan voor zonneparken op bedrijfsdaken

De gemeente Lochem wil in 2030 energieneutraal zijn. Inwoners, maatschappelijke partners, bedrijfsleven en de gemeente zelf moeten daaraan gezamenlijk een bijdrage leveren.
Zo kan bijvoorbeeld op het grote aantal bedrijfsdaken in de gemeente Lochem zonne-energie worden opgewekt. LochemEnergie (een initiatief van burgers uit de hele gemeente Lochem) heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop dat gerealiseerd kan worden. LochemEnergie: “De resultaten van dat onderzoek zijn hoopgevend. Het onderzoek heeft een praktisch stappenplan opgeleverd waarmee de gemeente Lochem (die het onderzoek mede financierde) en LochemEnergie direct aan de slag zullen gaan”.

Knelpunten 
ZonBedrijfsdak kleinVoorwaarde voor deelname is een asbestvrij bedrijfsdak. Helaas vallen vooral veel daken van agrarische bedrijven hierdoor voorlopig af. Ook kampen veel agrarische ondernemers met onzekerheid over de bedrijfsopvolging. Dit maakt dat deze ondernemers huiverig zijn om voor een lange termijn (zonnepaneelprojecten hebben gewoonlijk een looptijd van tenminste 15 jaar) afspraken te maken. De gemeente zal hierover met de agrarische sector in gesprek gaan.

Voordelen voor particulieren
Mensen die collectief, via een zogenaamde postcoderegeling van een energiecoöperatie, investeren in zonneparken op bedrijfsdaken (en dus in duurzaamheid), krijgen korting op hun energierekening. Hierdoor kunnen deelnemers hun investering terugverdienen. Zo wordt het produceren van zonne-energie op andermans dak voor inwoners bijna net zo aantrekkelijk als op eigen dak.

Vervolgacties
Omdat een groot aantal bedrijfsdaken in de gemeente al wel asbestvrij is, gaan LochemEnergie en de gemeente Lochem aan de slag op twee fronten:
1. (Agrarische) ondernemers benaderen om geschikte opweklocaties te vinden, hen hierover voor te lichten en indien mogelijk afspraken te maken.
LochemEnergie: “We zoeken daarbij speciaal naar daken aan de westkant van de gemeente Lochem, zodat de gehele gemeente via de ‘postcoderoosregeling’ van zonnestroom kan worden voorzien”.
2. Inwoners van de gehele gemeente oproepen om nu al (vrijblijvend) hun belangstelling kenbaar te maken voor collectieve zonnedaken op deze daken. Dit geldt zéker voor inwoners die geen gelegenheid hebben om op eigen dak (voldoende) zonnestroom op te wekken

Belangstelling?
Interesse kenbaar maken kan via de website van LochemEnergie. Hier is ook aanvullende informatie te vinden.
Hoe werkt de postcoderoosregeling? Informatie hierover is te vinden op HierOpgewekt.nl.


Gorssel, 15 juli 2018

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends