Laatste nieuws

Startschot voor nieuw dorpsplan

Tijdens de nieuwjaars­bijeenkomst van de Dorpsraad Gorssel op 11 januari 2023 in De Borkel werd het start­schot gegeven voor het nieuwe dorps­plan 2024-2028. Ruim 65 bezoekers hieven het glas op het nieuwe jaar en gaven hun mening over de onder­werpen die het dorpsraad­bestuur van belang acht voor het nieuw op te stellen dorps­plan.

Terugblik en vooruitblik
Dorp2023 2 kleinDorpsraad­voorzitter Otto van Harmelen keek tijdens de bijeen­komst terug op de activiteiten in 2022, waarover ook een kort filmpje werd ver­toond. Veel van de activiteiten komen voort uit voor­nemens die vermeld staan in het huidige dorps­plan 2018-2023. 
Dorp2023 1 kleinVervolgens keek de voor­zitter vooruit naar wat Gorssel in 2023 te wachten staat. Dat zijn onder meer de gemeentelijke woningbouw­plannen die in de Kern­visie Wonen Gorssel komen te staan, het besluit over de (al dan niet gecombineerde) nieuw­bouw van de Vuller­school en ’t Trefpunt, een besluit over nieuw­bouw, renovatie of sluiting van zwembad De Bos­koele, de nieuwbouw van De Bloemen­kamp en het voort­bestaan van de veer­pont Gorssel-Wilp. Allemaal zaken waar de Dorps­raad zich graag mee bemoeit. Dat gebeurt volgens Otto van Harmelen vaak op een constructieve manier. Dat geldt echter niet voor het proces rond de Kern­visie Wonen. De Dorps­raad is erg ontevreden over de inbreng die er vanuit het dorp richting gemeente mogelijk is.

Dorpsplan 2024-2028
Dorp2023 4 kleinIedere kern in de gemeente maakt een­maal per vijf jaar een dorps­plan. Daarin komen de gedachten van de plaatselijke bevolking tot uit­drukking over de gewenste ont­wikkelingen op gebied van Wonen, Zorg en welzijn, Sport en voorzieningen, Duurzaam­heid en energie­transitie, Natuur en land­schap, Verkeer en mobiliteit, Kunst en cultuur, Economie en onder­nemen en Recreatie en toerisme. Het dorps­plan is de leidraad voor het dorpsraad­bestuur in zijn contacten met de gemeente. 

Prikkelende vragen
Dorp2023 3 kleinNadat het nieuwe jaar was verwelkomd werden de aan­wezigen aan het werk gezet. Hen werd gevraagd te reageren op prikkelende vragen die het dorpsraad­bestuur op elk van de hier­voor genoemde thema’s had bedacht. Met een drankje in de hand en af en toe een versnapering werd het een zeer geanimeerde avond, waarbij de deel­nemers het dorpsraad­bestuur al heel wat suggesties meegaven voor het nieuwe dorps­plan. Later dit jaar wordt er verder aan gewerkt, met onder andere een enquête en dorps­bijeenkomsten. De informatie die op 11 januari is verzameld zal daarbij richting­gevend zijn.

Vrijwilligers gezocht
Dorp2023 5 kleinGedurende het jaar 2023 wordt dus op diverse momenten aan het nieuwe dorps­plan gewerkt. Het huidige plan vormt de basis, omdat daarin veel beschreven staat dat met enige actualisatie prima gebruikt kan worden in het nieuwe plan. Maar dat hangt natuurlijk ook af van alle input die in 2023 door de inwoners van Gorssel wordt aan­geleverd.
Het dorpsraad­bestuur doet voor het proces om tot een nieuw dorps­plan te komen graag een beroep op mensen die het leuk vinden om een of meer van de genoemde thema’s te helpen uit­werken. Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanmelding kan ook via dat mailadres.

De foto's zijn gemaakt door Marije Alma.

Redactie Gorssel.nl
12 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends