Laatste nieuws

Stichting Hulpfonds de Berkel

Organisaties die financiële steun kunnen gebruiken en donateurs die goede doelen financieel willen helpen kunnen zich tot het Hulpfonds ‘de Berkel’ wenden. De stichting is opgericht in 2009 en is ontstaan uit ‘Kruisvereniging de Berkel’.

Historie
Begin twintigste eeuw werden de eerste kruisverenigingen opgericht, op plaatselijk niveau en vanuit particulier initiatief. Belangrijkste taken waren verpleging en verzorging van zieken en voorlichting over hygiëne en (baby)voeding. Voor iedere zuil was een kruisvereniging actief: het algemene Groene Kruis, het rooms-katholieke Wit-Gele Kruis en het protestants-christelijke Oranje-Groene Kruis. In de gemeente Lochem bevonden zich Groene-Kruisgebouwen in Lochem, Laren, Barchem, Almen, Eefde, Gorssel en Epse. De gebouwen deden onder meer dienst als consultatiebureau en uitleen van hulpmiddelen.
Later werd het kruiswerk ondergebracht bij de AWBZ, gevolgd door schaalvergroting en verdere professionalisering.
Met de invoering van de AWBZ vervielen de werkzaamheden van de plaatselijke kruisverenigingen. De kruisgebouwen werden verkocht en een klein percentage van de opbrengst vormde het kapitaal van de toen opgerichte Kruisvereniging ‘de Berkel’, met als werkgebied de gemeenten Lochem en Gorssel, nu gemeente Lochem.
De Kruisvereniging werd omgezet in een stichting: de doelstelling veranderde niet. De Stichting Hulpfonds (v/h Kruiswerk) ‘de Berkel’ is sinds 2009 statutair de opvolger van Kruisvereniging ‘de Berkel’.

Geven aan goede doelen in Lochem
De Stichting Hulpfonds ‘de Berkel heeft als doelstelling het binnen de gemeente Lochem
(haar werkgebied) behartigen van de belangen van de bevolking.
Zij tracht dit doel te bereiken door financiële ondersteuning van maatschappelijke en/of sociale doeleinden. De stichting beoogt niet het maken van winst.

Vermogen
Het vermogen en de geldmiddelen van de stichting worden gevormd door het huidige vermogen van de stichting; giften, bijdragen, subsidies; erfstelling, legaten en andere wettige baten.

Huishoudelijk reglement
Het huishoudelijk reglement schrijft voor dat er sprake moet zijn van een maatschappelijk belang voor de bevolking. Bij voorkeur dient een groot aantal bewoners in het werkgebied profijt te hebben van het ondersteunde project. Financiële ondersteuning kan alleen plaatsvinden aan instellingen, verenigingen of organisaties zonder winstoogmerk.

Goede doelen
Hulpfonds ‘de Berkel’ heeft in Gorssel onder andere bijgedragen aan:
-
Speeltuin op de Haerkamp te Gorssel
-
SOL: bloemetje voor mantelzorgers
-
Skatebaan Gorssel

Contact
Secretariaat Stichting Hulpfonds ‘de Berkel’ (gegevens aangepast 27 febr. 2014): 
Mevr. H.L. Jansen-Hissink, Zutphenseweg 42, 7245 NS Laren gld. Tel. 0573-402317
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.hulpfondsdeberkel.nl


Gorssel.nl
18 december 2012

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends