|
Achtergrond
De oorsprong van OKERO (de naam van de stichting is ontleend aan de achternaam van de eerste kinderen die gesteund werden) ligt bij een afstudeeropdracht van Mariko van Vemde. In 1998 ging zij voor haar afstudeeronderzoek (als student aan de Wageningen Universiteit) vier maanden naar Kisii in Kenia. Geraakt door de (erbarmelijke) situatie van weeskinderen daar besloot zij na terugkomst in Nederland met enkele anderen om Stichting OKERO op te richten.
Doelstelling
Doelstelling van OKERO is weeskinderen in Kenia de kans te bieden om (goed) onderwijs te kunnen volgen. Dit omvat het hele traject van basisschool tot en met een gerichte beroepsopleiding of een eventuele universitaire studie. Om dit mogelijk te maken wordt vanuit de stichting financiële ondersteuning gegeven voor de kosten van scholing en studie, maar ook voor de bijkomende kosten, zoals medische verzorging, schooluniform en de kosten van de verzorging tijdens de vakanties.
De Keniaanse overheid claimt dat het onderwijs in Kenia gratis is, maar bijkomende kosten voor onder andere uniform en boeken moeten wel betaald worden door de ouders. Bovendien is het onderwijs op de overvolle openbare scholen over het algemeen van een veel lager niveau dan dat van de niet door de overheid gefinancierde privéscholen, waar de kinderen intern verblijven. De door OKERO gesteunde kinderen bezoeken dan ook een privéschool.
|
Kisii
Het door OKERO gesteunde project bevindt zich in de plaats Kisii, regio Nyanza in Kenia. Vanuit hier volgen de kinderen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Indien een universitaire studie gevolgd wordt, dan wordt gekozen voor de Bugema Universiteit in het district Luwero bij Kampala in Oeganda. De kosten in Oeganda liggen namelijk lager, terwijl de kwaliteit van de studie goed is.
Ook zijn er al jarenlang contacten met ‘Kisii Special School’. Dit is een lagere school voor gehandicapte kinderen met momenteel 115 leerlingen. De school is gestart als een privéschool, maar nu is het een openbare school die bekostigd wordt door de overheid. Die bekostiging laat echter erg te wensen over. Al een paar keer hebben OKERO bestuursleden de school bezocht en iedere keer blijkt weer hoe matig de voorzieningen zijn, niet alleen wat betreft het onderwijs, maar ook onder meer de slaapzalen en de voeding. Ook deze school wordt door de stichting gesteund.
|
Financiering en verantwoording
De belangrijkste bron van inkomsten wordt gevormd door de bijdragen van een grote groep trouwe donateurs, die de stichting financieel ondersteunt. Daarnaast worden er af en toe acties in de regio gehouden. Ook vindt er regelmatig een verkoop van producten uit Kenia plaats, en bovendien wordt de stichting vaak verrast door spontane en originele sponsoracties.
Zo mogelijk eenmaal per twee à drie jaar reist een bestuurslid naar Kenia om de kinderen te bezoeken, om het nodige af te stemmen met de contactpersonen ter plaatse en zo de betrokkenheid bij de kinderen en bij de voortgang van hun studies te tonen. Ook worden dan de scholen bezocht. Daarnaast wordt er regelmatig een nieuwsbrief uitgebracht.
Donateurbijeenkomsten
Af en toe worden er donateurbijeenkomsten gehouden om de donateurs en andere belangstellenden te informeren over de resultaten en de voortgang van het project in Kenia. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op zondag 20 januari 2013 vanaf 14.30 uur in De Brink, het gebouw naast de kerk in Gorssel. Donateurs en belangstellenden kunnen deze middag bijwonen om zich te laten informeren over het wel en wee van de kinderen die door OKERO worden ondersteund.
Contact
Stichting OKERO, Noorseweg 16, 7213 XW Gorssel
tel. 0575-491890, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.okero.nl
Gorssel.nl
3 januari 2013