Laatste nieuws

Stille tocht 4 mei met optreden Oekraïens koor

Al sinds 1947, kort na de Tweede Wereld­oorlog, organiseert de Oranje­vereniging Gorssel tijdens de doden­herdenking op 4 mei een ‘Stille tocht’ naar de begraafplaats in Gorssel. In 2023 werd de tocht afgesloten met een optreden door een koor van Oekraïense vluchtelingen.

Indrukwekkend
DodenKerk kleinKoor van vluchtelingen uit Oekraïne, onder leiding van Juliette Dumoré en pianiste Zlata RakitenkoRond half acht vertrokken tientallen belang­stellenden vanuit het centrum van Gorssel te voet richting de Algemene Begraaf­plaats aan de Zutphenseweg, vooraf­gegaan door leden van de scouting met bloem­stukken. Onderweg sloten meer mensen aan en uiteindelijk waren er weer heel veel mensen die de slacht­offers van de Tweede Wereld­oorlog wilden herdenken. De Harmonie Gorssel-Eefde zorgde voor de muzikale omlijsting op de begraaf­plaats.

Oorlogsmonument 
Namens de gemeente Lochem legde raadslid Marleen van der Meulen een krans bij het grote oorlogs­monument. Vanzelfsprekend werden ook bij overige oorlogs­graven bloemen gelegd.
Het oorlogs­monument op de begraafplaats bevat de graven van A. (Aron) Polak, Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F.  (Lourens) van Velden, A.G.  (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel en J. (Jacob) Meijer. Zij werden op 24 september 1944 door de bezetter gefusilleerd. Erwin Meijer, zoon van Jacob Meijer, legde een krans namens de Oranje­vereniging Gorssel.

Oekraïens koor
Na de krans­legging was gelegenheid tot herdenken in de kerk in Gorssel.
Hier bracht een groep van Oekraïense vluchtelingen, waaronder zeven kinderen, een prachtige muzikale voor­stelling onder begeleiding van de Oekraïense piano­docente Zlata Rakitenko. 
De avond werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Dona nobis pacem (‘Geef ons vrede’), onder leiding van dirigente Juliette Dumoré en Zlata Rakitenko op piano. Alle aanwezigen gingen staan om de herdenking hiermee plechtig af te sluiten.


Gorssel, 7 mei 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends