Laatste nieuws

Straks in Museum MORE: ‘Tadeusz | Het leven als spektakel’

Museum MORE toont vanaf zondag 22 mei 2022 in Gorssel een groot over­zicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Hoewel bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar­buiten veel minder door­gedrongen. Daarom biedt MORE ruim tien jaar na het over­lijden van de kunstenaar een podium aan Tadeusz’ schilder­kunst: een selectie van vijftig werken uit de persoonlijke verzameling van de schilder biedt een com­pleet overzicht van zijn oeuvre. 

Existentieel circus
Norbert Tadeusz Nude on Swivel Chair 1978 oil on canvas 145x160 cm Norbert Tadeusz Estate kleinNorbert Tadeusz, Nude on Swivel Chair, 1978, oil on canvas, 145x160 cm ©Norbert Tadeusz EstateSpectaculair, monumentaal en kleur­rijk: alleen al het formaat van het werk van Tadeusz is vaak indruk­wekkend. Op expressieve en dramatische wijze schildert hij het leven als een groots spek­takel, waarbij de mens zich in vele bochten wringt. Figuren in een ruimte - van een naakte vrouw tot een geslachte os - vormen het centrale thema. Menselijke gestalten verbeeldt hij in complexe compo­sities, letterlijk en figuurlijk als acrobaten in een existentieel circus. Ook in veel van zijn stil­levens, interieurs en land­schappen past hij een ingewikkeld lijnen­spel toe, met theatrale effecten van licht en donker.

Eigen koers
Norbert Tadeusz Motion Picture Shaving Foam 1987 150x200 cm Norbert Tadeusz Estate kleinNorbert Tadeusz, Motion Picture Shaving Foam, 1987, 150x200 cm ©Norbert Tadeusz EstateIn het werk van Tadeusz, zoon van katholieke Poolse immigranten, is een zintuigelijke vorm van devotie herken­baar, en Tadeusz vermengt ook erotiek met spiri­tualiteit. 
Toen Tadeusz aan de gerenommeerde Kunst­academie in Düsseldorf begon, met Joseph Beuys als een van zijn leer­meesters, had hij het tij niet mee. De artistieke tijd­geest en zijn opleiding stonden in het teken van conceptuele, maatschappelijk geëngageerde kunst terwijl de schilder­kunst dood was verklaard. Niettemin koos de jonge Tadeusz moedig voor penseel en doek en voer hij zijn eigen koers. 

'Ik ben een schilder'
Norbert Tadeusz Cadutti 11 1997 acryl on canvas 239x295 cm Norbert Tadeusz Estate kleinNorbert Tadeusz, Cadutti 11, 1997, acryl on canvas, 239x295 cm ©Norbert Tadeusz EstateSamen met o.a. Georg Baselitz en Jörg Immendorf opende hij de weg naar her­waardering van een ‘klassieke’ benadering van de schilder­kunst. Met bij Tadeusz een grote nadruk op virtuosi­teit en sensuali­teit van verf en kleur en een eigen signatuur. In zijn lijfspreuk: “Ik ben geen kunstenaar, ik ben een schilder” laten zich alle aspecten van zijn werk en zijn zelf­beeld samenvatten. 

Bezoek
TADEUSZ | Het leven als spektakel is te zien van 22 mei t/m 2 oktober 2022.
Vanaf zondag 22 mei betalen bezoekers met Museum­kaart of Vrienden­Loterij VIP-kaart geen toeslag meer voor speciale exposities.

 

Gorssel, 16 mei 2022

 

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends