Laatste nieuws

Struikelsteen voor Aaron Polak

Op maandag 8 juli 2019 werd op de Rietdekkerweg in Gorssel, ter hoogte van het vroegere nummer 24, een zo­genaamde ‘Stolper­stein’ (struikel­steen) geplaatst ter na­gedachtenis aan de voormalige bewoner Aaron Polak. Polak (Bathmen, 1904), van Joodse afkomst, werd na de razzia in Gorssel van 24 september 1944 (‘zwarte zon­dag’), door de Duitse bezetter bij de Schiete­bult aan de Joppelaan in Gorssel geëxecu­teerd. Naast hem werden daar ook Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F. (Lourens) van Velden, A.G. (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman en L.H.J.J. (Louis) Mazel gefusilleerd. Later op de dag werd ook politieagent J. (Jacob) Meijer door de Duitsers vermoord. 
StruikelGr kleinNaast de monumenten op de Algemene Begraaf­plaats te Gorssel en op de Schiete­bult voor deze slachtoffers wordt met de ‘Stolper­stein’ de Joodse achte­rgrond van Aaron Polak herdacht.

Stolperstein
Struikel 2 kleinGunther Demnig, de hedendaagse Duitse kunstenaar die de Stolper­steine vervaardigt waarvan er inmiddels duizenden door heel Europa liggen, laat zich leiden door de spreuk uit de Tal­mud, die zegt: “Iemand is pas vergeten als zijn of haar naam is vergeten”. Daarom begint elke steen met de tekst: ‘Hier woonde’, gevolgd door de naam. Demnig brengt de gedenk­tekens aan op het trot­toir voor de vroegere woon­huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Hoofd en hart
Een ’struikelsteen’ betekent in de woorden van Demnig: “You won’t fall, but if you stumble and look, you must bow down with your head and your heart” (Je valt niet, maar als je erover struikelt en kijkt om de tekst te kunnen lezen, moet je bukken met je hoofd en met je hart).
De steen voor Aaron Polak werd op 8 juli 2019 geplaatst in het bijzijn van familie van Polak, waar­onder zijn jongste dochter Sonja, en hun vrienden.


Gorssel, 9 juli 2019

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends