Laatste nieuws

Subsidies verduurzaming en energiebesparing

In tijden van klimaat­verandering en stijgende energie­prijzen zijn energie­besparing en verduurzaming van woningen en bedrijfs­panden een vanzelf­sprekende stap. Om die stap te stimuleren en gemakkelijker te maken heeft de gemeente Lochem een aantal subsidie­mogelijkheden. Er zijn ‘potjes’ voor het versterken van daken voor zonne­panelen, voor energie­advies aan huis (bedoeld voor huis­eigenaren) en er is een energie­bespaaractie voor huishoudens die hun energie­rekening niet meer kunnen betalen. Gorssel.nl zet de verschillende mogelijk­heden op een rij.

Subsidie versterken van daken voor zonnepanelen
Energie kleinWoningeigenaren, kleine onder­nemers en non-profit organisaties kunnen met ingang van 2023 subsidie aanvragen voor het verstevigen van hun dak om de last van zonne­panelen of zonne­collectoren te kunnen dragen. De gemeente Lochem stelt hiervoor van 2023 tot en met 2026 jaarlijks € 100.000 beschikbaar. Daarvan kunnen per jaar ongeveer veertig daken verstevigd worden. Veel daken lijken geschikt voor zonne­panelen, maar zijn soms niet sterk genoeg. Energie4 kleinZonne­panelen en zonne­collectoren vragen om een grotere draag­kracht van het dak en dan moet de dak­constructie mogelijk worden verzwaard. De eigenaar van het dak moet dus eerst onder­zoeken of zijn dak sterk genoeg is.
De subsidie vergoedt de kosten voor dit onderzoek aan de dak­constructie. Ook het eventuele versterken van het dak valt onder de subsidie. Aanvragers maken aanspraak op maximaal € 2.500 voor een particulier dak, € 5.000 voor het dak van een non-profit organisatie of kleine onder­nemer en € 10.000 voor een Vereniging van Eigenaren of ander samenwerkings­verband. Voor deze regeling geldt elk jaar: vraag tijdig aan, want op is op.
Een aanvraagformulier is te vinden op de website van de gemeente Lochem

Subsidie energieadvies aan huis voor huiseigenaren
Energie2 kleinHuiseigenaren kunnen in 2023 bij de gemeente Lochem subsidie aanvragen voor energie­advies aan huis. De gemeente stelt daarvoor van 2023 tot en met 2026 elk jaar € 25.000 euro beschikbaar. Met dit geld kunnen ongeveer honderd huis­eigenaren per jaar een advies vragen over isolatie van hun huis. Het varieert per huis welke isolatie­maatregel het beste werkt. Een foute manier van isoleren kan leiden tot vocht­problemen en gezondheids­klachten. Door energie­advies in te winnen bij een deskundige weten eigenaren zeker dat ze het juiste doen voor hun huis. 
Een huiseigenaar komt in aanmerking voor de subsidie­regeling ‘Energieadvies aan huis’ als hij tevens bewoner is en woont in de gemeente Lochem. De subsidie is bedoeld voor de kosten van het energie­advies door een gecertificeerd adviseur. Hiervoor geldt een maximum van € 250 per woning. De vergoeding is nooit hoger dan de kosten van het energie­advies. Ook voor deze subsidie geldt elk jaar: wie het eerst komt, het eerst maalt. 
Op de website van de gemeente Lochem is een aanvraagformulier te vinden

Energiebespaaractie
Energielabels kleinDe gemeente Lochem wil inwoners die hun energie­rekening niet meer kunnen betalen helpen om hun energie­kosten te drukken. Huurders en woning­eigenaren met een maandelijks inkomen tot 130% van het sociaal minimum die maandelijks meer dan 12% van hun netto inkomen kwijt zijn aan de energie­leverancier vallen onder de zogenaamde energie­armoedegrens.
Bij de mensen thuis kan worden bekeken hoe het energie­verbruik teruggedrongen kan worden, via een gratis bespaar­product (bijvoorbeeld radiator­folie), of eventueel een gratis vriezer, koelkast of was­machine ter vervanging van energie slurpende oudere apparaten. GGG Gorssel aan het Nijverheids­plein in Gorssel is een van de leveranciers bij deze actie. Er zijn soms ook mogelijk­heden voor een bijdrage in zonne­panelen, dubbel glas of spouwmuur­isolatie.
Huishoudens die voor de actie in aanmerking komen kunnen een afspraak maken met een energie­coach via tel. 06-11220692 of via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De actie loopt tot en met december 2023. Meer info op energierekeningonbetaalbaar.nl.

N.B.: Energiecafé
‘Rekening omlaag door investeren in energie­besparing en energie opwek’. Dat is het motto van het energie­café dat op 20 februari 2023 wordt georganiseerd door vrijwilligers uit Gorssel en vrijwilligers van Lochem­Energie, ondersteund door de Dorpsraad Gorssel. Het accent ligt op energie­oplossingen die zo mogelijk binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden. 
Het energiecafé wordt gehouden in 't Trefpunt in Gorssel. Bezoekers zijn welkom vanaf 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur. Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
Lees hier meer over het Energiecafé.

Redactie Gorssel.nl
16 februari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends