Laatste nieuws

Te zien in Museum MORE: Anya Janssen | Earthlings

Museum MORE toont vanaf zondag 19 juni 2022 in Gorssel een over­zicht van het oeuvre van Anya Janssen (1962): zo’n 40 hoogte­punten uit haar werk vanaf begin jaren negentig tot nu.

Verwondering
Anya Janssen Ecce Homo 2019 particuliere collectie olieverf op doek 120 x 90 cm foto Hans Wijninga Anya Janssen kleinAnya Janssen, Ecce Homo, 2019, particuliere collectie, foto Hans Wijninga, © Anya JanssenMet verwondering beschouwt Janssen de mens. En die verschijnt dubbel­zinnig in haar monumentale portretten. Haar kunst beweegt zich tussen werkelijk­heid en fantasie. “Schilderen is voor mij een ultieme poging om dichter bij mensen te komen”.

Eigen stijl
Vanuit pasteuze, expressionis­tische schilderijen in een donker palet ontwikkelde Anya Janssen een geheel eigen realistische stijl. Aan­vankelijk schilderde ze zichzelf, later juist de ander. Ze laat zich inspireren door vijftiende-eeuwse Vlaamse primi­tieven en ‘Lowbrow Art’, een kunst­beweging die in de jaren zestig van de vorige eeuw rond Los Angeles ontstond, met wortels in 'under­ground comics', punk­muziek en graffiti. Door haar vaak vervreemdende kleur­gebruik en onaardse schilder­effecten creëert de kunstenaar een dubbel­zinnig resultaat. Ze schept hiermee een poëtisch, mysterieus universum. 

Series
Anya Janssen Lango Girl 3 2017 collectie kunstenaar olieverf op doek 90 x 70 cm foto Hans Wijninga Anya Janssen kleinAnya Janssen, Lango Girl 3, 2017,collectie kunstenaar, foto Hans Wijninga, © Anya JanssenJanssen werkt veel in series, met raadsel­achtige titels zoals 'Clouddwellers' en 'The Shapeshifter'. De centrale figuren in haar portretten zijn vaak jong­volwassenen vanwege Janssens fascinatie voor mensen op een kruispunt in hun leven. Ze is geboeid door het overgangs­proces van kind naar volwassen­heid en door fluïde identiteiten. Die trans­formatie van haar muzen kan in haar werk psychedelische of sciencefiction­achtige vormen aannemen, door de schilder­kunstige suggestie van beweging met een soms duizeling­wekkende, fysieke invloed op de ervaring van de beschouwer.   

Jeugd
Janssens eigen jeugd schemert ook door in haar oeuvre. Opgegroeid op de Mooker­heide, waar ze als kind graag door de bossen zwierf en de natuur verkende, is ze altijd bijzondere plantjes, dode diertjes en schedels blijven ver­zamelen. En ze bewaart preparaten op sterk water. Janssens atelier is uit­gegroeid tot een 'Wunderkammer' van vergankelijkheid en melancholie. Kwets­baarheid, compassie en angst komen samen in haar kunst. “Soms zeg ik: ik schilder schoon­heid met de charme van een scheermes”.

Bezoek
Anya Janssen | Earthlings is te zien van 19 juni t/m 30 oktober 2022 in de Tuinzaal van Museum MORE in Gorssel. 
Eveneens in MORE in Gorssel: overzichtstentoonstelling van het werk van Norbert Tadeusz: TADEUSZ | Het leven als spektakel, tot en met 2 oktober 2022.


Redactie Gorssel.nl
17 juni 2022

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends