Laatste nieuws

Tentoonstelling De Bloemenkamp in het Tramstation

In het Tramstation in Gorssel is de tentoon­stelling ‘De Bloemenkamp in Gorssel, geschiedenis van een monument­waardig gebouw’ te zien. De expositie is een initiatief van de stichting Vrienden van De Bloemen­kamp en is tot 9 november 2023 te bezoeken tijdens de openings­uren van het Tramstation.

De Bloemenkamp
ExpoBloem11M kleinIn de tentoonstelling staat de geschiedenis van het voormalige heren­huis De Bloemenkamp vanaf 1949 tot en met die van het gelijknamige appartementen­complex in Gorssel centraal. In beeld- en film­materiaal krijgt de bezoeker een indruk van de recente geschiedenis van De Bloemen­kamp, de bewoners, het appartementen­gebouw zoals het er nu staat en zijn ontwerper, de Deventer architect W.P.C. Knuttel (1886-1974). 

Ouderenzorg
Begin jaren ’50 van de twintigste eeuw bood het - inmiddels gesloopte - herenhuis De Bloemen­kamp aan de Hoofd­straat in Gorssel een vorm van huis­vesting en ouderenzorg. In 1960 werd door een inmiddels opgerichte coöperatie besloten tot de bouw van de eerste service­flat voor ouderen in het oosten van het land: in de directe omgeving van het heren­huis verrees het appartementencomplex De Bloemen­kamp. In het jaar 2000 werd het heren­huis gesloopt.

Monumentwaardig
Na de verkoop van de service­flat in 2002 aan Habion/VGZ werden de apparte­menten tegen een sociale huur­prijs verhuurd. Vanwege de wens van de eigenaar het gebouw te slopen om er appartementen in het hogere segment te bouwen zijn de huurders in de afgelopen twee jaar verhuisd. In afwachting van de sloop worden de apparte­menten momenteel bewoond door vluchtelingen uit Oekraïne.
Het bijzondere en monument­waardige karakter van het gebouw is erkend in het advies van het Monumenten Advies Bureau (voorjaar 2022). De gemeente Lochem heeft het verzoek om het complex de status van gemeentelijk monument te geven echter af­gewezen.

Informatie
Tentoonstelling ‘De Bloemenkamp in Gorssel, geschiedenis van een monument­waardig gebouw uit 1960’, Tramstation Gorssel, Van der Capellen­laan 4 in Gorssel (achter Museum MORE).
De openingstijden van het Tramstation zijn: dinsdag­middag van 14.00 uur tot 16.00 uur, donderdag­morgen van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdag­morgen van 10.00 tot 12.00 uur. Van buitenaf zijn exposities in het Tram­station permanent te zien. 


Gorssel, 25 september 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends