Laatste nieuws

Tentoonstelling over de Bloemenkamp opnieuw te zien

In het Gorsselse Tramstation was in de herfst van 2023 een tentoon­stelling te zien over de geschiedenis van het bijzondere appartementen­complex De Bloemenkamp in Gorssel. Wie de expositie gemist heeft, kan vanaf 7 maart 2024 terecht in het gemeentehuis in Lochem. De tentoon­stelling is een initiatief van Stichting Vrienden van de Bloemenkamp. De stichting vraagt hiermee aandacht voor de monument­waardige status van het gebouw.

Eerste serviceflat
BloemenkampPetitie kleinDe Bloemenkamp: voorzijde (boven) en achterzijde (onder)De tentoonstelling geeft een beeld van de bijzondere geschiedenis van De Bloemen­kamp in Gorssel: van de eerste vorm van bejaarden­zorg in herenhuis De Bloemenkamp aan de Hoofdstraat in Gorssel tot de realisatie van de ‘eerste service­flat van het oosten’ begin jaren zestig van de vorige eeuw.
Het door architect Knuttel ontworpen appartementen­complex De Bloemenkamp - door het Monumenten Advies Bureau Nijmegen aangemerkt als monument­waardig - wordt momenteel bewoond door vluchtelingen uit Oekraïne. Vastgoed zorgsector, eigenaar van het complex, is van plan de 39 appartementen te slopen om 70 nieuwe huur­appartementen te bouwen (middelduur en vrije sector).

Geen monumentenstatus
BloemAchter kleinDe Stichting Vrienden van de Bloemenkamp wil met de expositie het bijzondere en monument­waardige karakter van De Bloemenkamp onder de aandacht brengen. 
Enkele jaren geleden verzochten initiatief­nemers het college het gebouw de status van gemeentelijke monument te geven. Zij werden daarbij gesteund door de Erfgoed­vereniging Heemschut. Ook de gemeentelijke erfgoed­commissie gaf een positief advies. Het college wees het verzoek echter af. 
In een recente brief aan het college onderstreept Heemschut nogmaals de monumentale waarde van het gebouw en pleit ze opnieuw voor plaatsing van het complex op de gemeentelijke monumenten­lijst. Aanleiding voor de brief waren de recente informatiebijeenkomsten over de herontwikkelingsplannen van De Bloemenkamp.

Opening
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve opent de tentoonstelling ‘De Bloemenkamp in Gorssel, geschiedenis van een monumentwaardig gebouw uit 1960’ op donderdag 7 maart om 16.00 uur in het gemeentehuis van Lochem, Hanzeweg 8 in Lochem. De expositie is te zien tot 26 april 2024.


Redactie Gorssel.nl
4 maart 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends